”Röstcoachning”

Jag har förstått att det idag är populärt att anlita s.k ”röstcoachers”. ”Röstcoach” är ett modernt begrepp som man inte riktigt vet vad det innebär.

Om man letar runt på nätet inser man att marknaden för dessa ”röstcoacher” är chefer och andra som arbetar med att tala inför många människor. Människor som arbetar med att förmedla budskap.
Kanon tänker jag. Det gör ju jag i mina kurser.

Efter lite surfande inser jag dock att många ”röstcoacher” fokuserar på att lära ut hur man använder sin röst och sitt kroppsspråk på ett sådant sätt att det budskap man vill förmedla skall gå fram på önskat sätt. Man skall med sin röst och sitt kroppsspråk kunna engagera människor.
Detta är bra, men inte det jag behöver hjälp med.

Det jag söker är någon som kan hjälpa mig att använda min röst på ett sätt som gör att jag kan prata en hel dag inför 60-100 personer utan att rösten sviktar. Jag vill lära mig prata högt och länge utan att mina stämband går sönder. För mig handlar det alltså om att hitta en leg. logoped.

Sådana finns, men dom kan vara lätta att missa eftersom dom göms bland alla andra ”röstcoacher” på en marknad där många försöker hitta sin plats.

3 tankar på “”Röstcoachning”

 1. Jag tänkte vidare på det där, det kanske snarare är en sångpedagog man ska ta kontakt med. Där handlar det kanske mer om röstteknik än övertalningsteknik ;o)

 2. Det du söker är en gammal hederlig logoped. Har man ett uppenbart fel i sin röstanvänding kan man få det genom remiss från t.ex. husläkaren. Men annars är väl en sångpedagog inte helt fel, många jobbar också med talrösten. Var beredd att göra en hel del underliga läten hemma för att träna.

  En viktig sak som är lätt att börja med är att tänka på att aldrig harkla sig när man ska tala, svälj som alternativ. En annan är att artikulera mer än vanligt och att inte prata fort, då når man fram bättre utan att höja rösten. Ett skolexempel är skådespelerskan Margareta Krook. Lyssna på henne, hon talar nästan aldrig med höjd röst, men har inga problem att göra sig hörd. Hon skulle aldrig själv ha sagt att hon hette ”Mareta Kroo”, utan hon uttalar varenda bokstav med omsorg och låter det ta den tid det tar. Men hon behöver ju inte upprepa sig heller, så tiden är snart intjänad.

  Jag har ju sångutbildning och har gått hos flera duktiga pedagoger, och har jobbat som museiguide i massor med år och även där fått talutbildning, så lite kan jag väl själv också vid det här laget. Jag ska försöka tänka lite på hur du pratar och se om jag kommer på något mer, men helst skulle jag ju behöva höra dig som föredragshållare för att komma på vad det är som gör att din röst kroknar.

 3. Även jag har sångutbildning från unga år. Jag gick ju i samma skola som du Anna. Dock var det nu länge sedan jag slutade sjunga och dessutom tror jag sång och tal i praktiken är två olika saker.

  Jag känner till grundteknikerna för sång, men jag vill inte använda mig av dom och försöka låta som en talande operasångare. Jag vill bara få hjälp med att öva mig i att tala på ett avslappnat sätt och använda magen (diafragman).

  Jag har hittat en logoped i stan som jag talat med i telefon. Det lät på henne som hon hade en balanserad syn på det hela. Hon tänkte att jag går dit några gånger och får lite tips på sådant jag bör tänka på och lite övningar att göra. Det räcker för mig. Om jag går till en sångpedagog tror jag det hela kan få fel inriktning. Jag skall ju faktiskt bara kunna prata.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s