En fråga om Coolpix

Hej
Funderar på att uppgradera mig på kompaktfronten. Har en gammal coolpix som i och för sig tar hyfsade bilder, men den är långsam, vääääldigt långsam. Och jag vill ta sportbilder…

Skulle vilja ha en som, i rangordning (för att få en lätt kamera att ta med när jag är ute och sportar, så att inte ryggan blir så tung):

– Är snabb i fråga om tre saker: startar direkt, från avtryck till bildtagning, samt hög ISO med bra bibehållen kvalitet.
– Har optisk zoom
– Kan stänga av blixten enkelt (ett tryck, eller förinställning som håller i sig även vid avstängning)
– Tar bilder i omfång (DSLR-mätning) 18-70mm, om det ej finns mer som 18-50 än 24-70, behöver alltså vidvinkeln mer.
– Har A-läge eller ett manuellt alternativ med mätare som visar exponeringen.
– Tål smuts och lite stötar hyfsat (finns det inte en vattentät Coolipx förresten? fast det är inte alls nödvändigt)
– Har vanligt ”titthål” inte bara skärm
– Kan filma lite med ljud

Snabbheten i Coolpixkamerorna har ökat ordentligt i senare modeller där Nikons bildbearbetningssystem EXPEED kommit in i kamerorna, så jag tror att alla nya modeller är betydligt snabbare än den du har. Vill du ha snabbast möjliga kamera skall du kika på S610. Den har 4x optisk zoom.

Du kan stänga av blixten i alla modeller, och inställningen ligger kvar i kameran även om du stänger av den.

Manuella inställningsmöjligheter (P, A, S, M) av exponeringen har du i alla P-modeller utom P60 och P50, där du bara har P och M. i P-modellerna har du också en optisk sökare.
P, A, S och M-lägena finns även i den nya smidigare S710, men där har du inte den optiska sökaren.

Filmfunktionen finns i alla modeller.

Eftersom jag personligen inte tycker att man skall överskatta den optiska sökaren i kompaktkameror är mitt tips att du kikar närmare på S710 där du i princip har allt du söker utom sökaren.

6 tankar på “En fråga om Coolpix

  1. Tackar för infon. Det jag inte riktigt förstår är vad 4 x zoom betyder, jag som bara kan systemkamerornas brännvidder, vad motsvarar detta?

    Lite skeotisk till att bara ha skärm ifall det är soligt, brukar vara svårt att se något på dem tycker jag, men det kanske också har blivit bättre? (Om du någonsin försökt se något på skärmen på Sonjas jobbmobil förstår du vad jag menar.)

  2. Jag vet att det gererellt kan vara svårt att se LCD-skämar i stakt solljus.
    Lösningen på det framöver är kanske antireflexbehandlade skärmar som på t.ex S60 med sin stora touch-display. Annars finns ju som jag nämnde P-modellerna med sina optiska sökare.

    4x optisk zoom betyder att objektivet omfattar en brännvid från f till 4 x f
    I s610 handlar det om motsvarar 28 – 112mm där 112 = 4 x 28.

  3. När jag anger att s610 har ett brännviddsomfång motsvarande 28 – 112, menar jag vad det motsvarar i småbildsformatet.

    Dina 18-70 mm på D2x motsvarar 27-105mm i småbildsformatet.
    Så man kan säga att s610 ganska väl stämmer mot ett 18-70 på D2x och andra DSLR med DX-sensor.

  4. Aha, det låter absolut bättre! När jag är ledig vardag nästa gång ska jag gå till någon butik med stort urval och titta och klämma lite. Tack för all info!
    PS Har nu mött Sonja tre dar på kort tid, vi som bara setts en enstaka gång på sådär sju-åtta månader tidigare. Hoppas ni hittar något intressant mål för er höstsemester.

Lämna en kommentar