Kombinationen av bländare och slutartid använder vi för att styra exponeringen – hur mycket ljus som släpps in till kamerans sensor. Huvudsyftet med dem var och en för sig är dock att styra hur vi vill ha skärpan i bilden.
Bländaren
När vi ställer skärpan på en punkt i bilden kommer även en del framför och en del bakom punkten att bli skarpt. Djupet på detta skarpa område kallar vi skärpedjup. Bländaren använder vi som en parameter för att styra vilken skärpedjup vi vill ha i bilden, men skärpedjupet styrs förutom av bländaren även av avbildningsskalan.
* Ju större avbildningsskala vi har i bilden, alltså ju större en cm av verkligheten avbildas på sensorn, desto kortare blir vårt skärpedjup. Vid makrofotografering är avbildningsskalan väldigt stor och skärpedjupet därför litet.
* Ju större bländaröppning vi använder (lägre bländartal) desto kortare blir skärpedjupet.
Exempelbilder på skärpedjup
Här följer ett antal bilder där jag fotograferat en tumstock med olika bländare från samma fotograferingsavstånd och med samma objektiv. Skärpedjupet förändras enbart genom olika bländarvärden.
I följande bilder har också skärpedjupet förändrats enbart med hjälp av bländaren, men i detta fall har jag fotograferat med en betydligt större avbildningsskala för att visa hur detta bidrar till ett kortare skärpedjup.
Slutartid
Slutartiden använder vi för att styra rörelseoskärpan i vår bild. I vissa bilder är det viktigt att motivet blir skarpt och ”fryst” i sin rörelse, i andra motiv kan en rörelseoskärpa framhäva vad som händer i bilden.
Exempel på användning av kort slutartid
Exempel på användning av lång slutartid
Några råd
Jag anser oftast att skärpedjupet är väldigt viktigt för mina bilder. Genom korta skärpedjup kan jag lyfta fram det viktiga i en bild. Jag använder därför oftast min kamera i läget ”bländarförval” (A/Av) för att på så sätt styra skärpedjupet. Om mitt val skulle leda till väldigt långa exponeringstider använder jag stativ.
I andra typer av bilder, t.ex sportbilder kan det vara viktigt att ”frysa” med hjälp av en kort slutartid. Eller du vill framhäva en rörelse genom att medvetet införa rörelseoskärpa i bilden. Då är ”slutarförval” (S/Tv) att föredra.
Frågor?
Om du har frågor kring det som behandlats i artikeln är du väkommen att ställa dom här i bloggen.
Hej hej!
Underbar blogg!
Du som är fotoexpert, vet du om man kan se info om bilden efter den är tagen i kameran? alltså iso, slutartid och bländare m.m? Jag har en nikon D60 och har ingen aning om hur man gör och jag måste veta det!
tacksam för svar!
Linda
Hejsan Linda!
Visst kan du se den infon i kameran.
När du tittar på din bild på kamerans LCD-display
kan du klicka uppåt/neråt på multiväljaren (Den runda knappen med fyra pilar på)
För varje klick kommer det upp ny information om den bild.
Pingback: Nikonfråga om skärpedjup « ARLEKLINT PHOTOGRAPHY
Pingback: Nikonfråga – Hur styr jag bländaren på min kamera? « ARLEKLINT PHOTOGRAPHY
Hej Janne!
Vilken kanonblogg. Denna ska jag genast börja följa. Har just köpt min första systemkamera och håller nu på att lära mig från ”scratch”. Lång slutartid, är det höga eller låga tal? Skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på min fråga.
Mvh
Matilda
Långa slutartider är normalt låga tal, om det inte står ” efter siffran.
10 betyder 1/10 sek
30 betyder 1/30 sek
10” betyder 10 sekunder
30” betyder 30 sekunder
Hej!
På sista bilden, med cyklisten. Vilka inställningar har du? Högt ISO och lågt bländartal och kort slutartid? Enpunktsfokus?
Hälsn Cecilia
Hej, Jag vet inte exakta värden, men följande princip gäller.
Autofokus AF-C på en punkt
Lågt ISO och en så liten bländaröppning att tiden blir ungefär 1/10 sek, sedan följer man cykeln med kameran under exponeringstiden för att få rörelseoskärpa i bakgrunden.
Hej!
Jag får aldrig till det där med den ”suddiga” bakgrunden, när jag tar till exempel porträttbilder.
Jag har en D5000, ställer in bländaren på t.ex. 2, men slutartiden blir väldigt lång och hela bilden blir suddig. Hur ska jag göra för att få oskarp bakgrund på bästa sätt?
Hälsningar Sara
I vilken miljö fotograferar du då? Vilket objektiv har du?
Utomhusmiljö mest, ibland inomhus också. Använder för det mesta ett 18-55 nikkor objektiv, men även ibland ett 55-200.
Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography