En fotofråga om skärpedjup

Hej Janne!

Hittade din kurs på internet där du uppmanar att maila om man har frågor.

Jag tror jag blir tokig när det gäller skärpedjupet… 😦

Jag har googlat på skärpedjup men förstår fortfarande inte hur man ska fokusera när det gäller landskapsbilder. Hur får jag rätt skärpa i bilden med bländare 22? Vad betyder hyperfokala avståndet? Jag trodde det var så enkelt att bara ställa in bländaren på 22, så får jag en oändlig skärpa…

Jag har precis skaffat ett stativ och fjärrutlösare. Har en Canon 400D med Canon 17-85 objektiv. Första bilden jag tog med stativet och bländare 22 gav inte riktig skärpa långt bort i bilden.

Hjälp mig, innan du får ännu en mentalpatient på ditt samvete… 😉

När du ställer in skärpan på ett visst avstånd, får du ett skärpedjup som beror av brännvidden, avståndet och bländaren.
– Lång brännvid, kort fokusavstånd och stor bländaröppning ger kort skärpedjup.
– Kort brännvid, långt fokusavstånd och liten bländaröppning ger ett långt skärpedjup.

Skärpedjupet är inte symmetriskt kring fokusplanet. Förenklat kan vi säga att 1/3 av skärpedjupet hamnar framför skärpeplanet och 2/3 bakom. Du bör alltså fokusera ”hitom” mitten av det område du vill ha skarpt.

Att blända ner kraftigt innebär att skärpedjupet ökar, men små bländare skapar också en allmän oskärpa i bilden beroende av det som kallas diffraktion. När bländaröppningen är tillräckligt liten böjer ljuset av då det passerar bländaröppningen och skapar därmed oskärpa.

Hyperfokalavstånd kallar man den avstånd som ger störst skärpedjup med en viss brännvidd och en viss bländaröppning. Allt om detta kan du läsa på http://www.dofmaster.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s