Att tala inför en grupp

De flesta av oss hamnar någon gång i en situation där vi skall prata inför en grupp med människor. Det är både naturligt och vanligt att vi tycker det är obekvämt. Obekvämt kan vara ett svagt ord. Många upplever det oerhört obekvämt. Det finns undersökningar som pekar i riktningen att många upplever en större rädsla när de skall tala inför en grupp än att för att dö.

Jag är långt ifrån expert på området, och inte jättevan att tala inför folk, men jag har kommit så långt att jag inte är nervös för det. Jag känner normalt ingen rädsla inför 100 personer i en hörsal, men jag är koncentrerad och spänd när det är dags.

Jag har lite av en ritual inför mina kurser. En ritual som jag vill följa för att känna trygghet i det jag skall göra. Kanske pratar du inför en grupp ibland och kan plocka upp eller tillföra något tips.

Grunden för att känna sig trygg framför gruppen är att kunna sitt ämne och vara noga förberedd med sitt material. Det gäller att vara förberedd mentalt.

Min mentala förberedelse börjar redan dagen innan en kurs. Jag går då igenom mitt presentationsmaterial och gör några justeringar. Jag genomför en snabbversion av kursen i huvudet medans jag bläddrar igenom presentationen på min dator. Jag förbereder mina demo-kameror så att de har laddade batterier och har lämpliga grundinställningar. Redan dagen innan packar jag mina väskor. Var sak på sin plats. Om jag alltid lägger sakerna på samma ställe behöver jag inte leta. Jag har kontroll, och det bidrar till tryggheten.

I god tid åker jag iväg till kurslokalen. Jag kan ta mig dit lugnt utan att stressa och hela tiden tänka vad jag skall göra och vad som kommer att hända. På pendeltåget in till stan genomför jag kursdagen i huvudet.

Väl på plats kontrollerar jag till att börja med att jag skall vara i den lokal som var tänkt och att den möblerats så att det funkar. Om något är galet där skall det finnas tid att planera om. Jag har varit med om att en lokal varit möblerad för 20 personer inför en kurs för 80. Då är det nödvändigt att hinna styra om till en annan lokal.

Väl i lokalen börjar jag sätta i ordning mina grejer. Först skall dator, projektor och annan teknik igång.
När tekniken rullar är det mesta i hamn. Sen plockar jag fram demo-kamerorna och ställer upp på lämplig plats. Jag bekantar mig med lokalen genom att gå runt i den och se det hela från deltagarnas vinkel.

När salen är riggad har jag fortfarande gott om tid. Då brukar jag ta på mig min Nikonskjorta och lämna lokalen. Jag går till en butik i närheten och inhandlar två LOKA-flaskor med kaktussmak. Jag promenerar sakta och genomför delar av kursen i huvudet. Flaskorna är ytterligare en trygghet och kommer att fungera som min egen lilla oas under kursen. När och om jag kommer av mig eller det stressar till sig kan jag i lugn och ro gå fram till min LOKA-flaska, dricka en klunk och få tid för en nystart.

Strax innan kursen startar börjar folk droppa in. Jag prickar av folk på min deltagarlista och skapar mig under denna tid en känsla av att jag vet vad det är för människor som jag skall tala till. Klockan går och tiden för start närmar sig.

Klockan är dags. Om allt fungerat enligt mitt förutbestämda mönster vet jag nu precis vad som skall hända och jag behöver bara genomföra det som jag redan genomfört i mitt huvud flera gånger om sedan kvällen innan. Ett djupt andetag och jag är igång.

”Hej och välkomna! så roligt att se så många här. Jag heter….”

Vilka erfarenheter har du av att tala inför en grupp?
Hur fungerar det för dig?
Hur förbereder du dig?
Har du tips att ge?

8 tankar på “Att tala inför en grupp

 1. I och med utbildningen så har vi en hel del föredrag, redovisningar och diskussionsseminarier där man på något sätt driver en linje om någon företeelse eller vad det nu kan vara. Min erfarenhet är att det oftast går lättast och riktigt bra när man verkligen är inläst på ämnet man ska diskutera/framföra/hålla föredrag om. Klarar man av frågor som kan tänkas ställas?
  Ett tips kan vara att förbereda sig för eventuella frågor – allt går såklart inte förutspå – men när man börjar tänka efter så kan man förbereda sig ganska bra. Är det n ågot man själva hde svårt att förstå innan man ”lärda sig”? Ja, ofta är det så – det lär komma som fråga när man talar om samma sak.

  Jag gillar att prata och har väl aldrig haft ”problem” med det, även om man såklart är nervös. Har ju hållt på med musik också och lirat en hel del i olika sammanhang med livepublik och som sångare och gitarrist så har man ju såklart en central roll på ett annat sätt än trummisen. Det har nog också hjälpt – vanan att stå i centrum för uppmärksamheten.

 2. Tack för länken Janne. Med mitt kommande yrkesliv kan de alltid vara bra att ta till sig mycket av sånt här, eftersom man ofta kommer plädera för politiker och inte minst i Länsrättsförhandlingar. Blir man sedan chef inom någon kommunal förvaltning så tillhör ju det vardagen. 🙂

 3. Jag har jobbat i… um… nästan 20 år tror jag, med att stå och prata inför publik. Har väl en dryga 15 universitetspoäng i retorik också, så jag skulle väl vilja påstå att jag kan ämnet både teoretiskt och praktiskt. Jag har guidat på flera museer, hållit föredrag om motivation och om att tala inför publik (jojo!) och dessutom har jag kurser inom sport.

  Det allra första är beröm för att du presenterar dig direkt. Många glömmer det för att de blir nervösa. Man kan till och med skriva upp sitt namn på ett blädderblock, vilket är bättre än att visa en dia, eftersom blädderblocket står kvar medan du sen byter dior.

  Jag tycker att du gör helt rätt. Det är bra att vara väl förberedd. Du kan faktiskt också ladda med några standardskämt, för även om de är samma gång på gång är de ju nya för din publik (ja, man får byta efter ett tag, eftersom det är risk för att folk kommer tillbaka om det är en bra kurs).

  Det där med ditt vatten är också bra, precis som du skriver, du har en egen liten oas. Men se till att det inte blir något du gör för mycket av, då kan dina åhörare börja sitta och haka upp sig på att ”det var en rackare att dricka vatten då”, utan ha det som en möjlighet, inte en standardgrej. En annan bra oas är att med jämna mellanrum frånga om någon undrar något. Då lämnar man över bollen, kollar att de är med och hinner tänka på sitt eget nästa avsnitt.

  Det som är svårt att få något grepp om såhär på nätet är förstås ditt kroppsspråk. Man säger ungefär 25 procent med ord, och resten med kroppen. Om det känns underligt att ”veva” med båda armarna, försök i alla fall att röra på den ena, kanske genom att hålla upp en kamera, peka på projektorduken osv. Även detta kan du öva i förväg föstås.

  en ytterligare bra sak är att låta någon filma dig. Dels kan du då se och höra hur du agerar och det blir lättare att hitta det man vill rätta till. Men det kan också vara bra att se filmen med någon annan, stanna och diskutera. Det behöver inte vara hela kursen, 10 minuter räcker gott och väl, om de är representativa.

  En sak som jag lärde mig enormt mycket av var att bli simultantolkad av en dövtolk som skrev allt jag sade och så visades det på en skärm. Tolken skrev talspråk, och tog med alla små ”hrmm”, ”vadskullejagsäga”, ”liksom” och annat, för att fånga min personliga stil att uttrycka mig. Jag märkte till min förfäran att jag sa ”då” efter var och varannan mening, och gav mig attan på att träna bort detta så fort som möjligt.

  Det är också nyttigt att göra kurser för barn eller invandrare, eftersom man får se till att ha synonymer och ordförklaringar, man blir sitt eget enspråkiga lexikon. Det här är nog rät nyttigt att göra med sin föreläsning även om den är för ”vanliga” svenskar, eftersom fotografering innehåller rätt mycket facktermer. jag tycker inte att man ska ta bort facktermen, utan använda den och direkt ge en förklaring till vad ordet betyder. Exempel: ”Det här är en Coolpix, alltså en liten kompaktkamera som…” (ja, det var kanske inte ett fackord, men du fattar nog ändå galoppen).

  Du får gärna skriva och fråga om du undrar något, så ska jag försöka svara så gott jag kan.

 4. Att tänka på när du står framför gruppen
  * ögonkontakt
  du visar genom dina ögon att du är intresserad av deltagarna och de känner kontakt med dig. Du kan upptäcka olika reaktioner då kan du förklara tydligare eller själv fråga om du utryckt dig klart nog!
  * röst
  håll tempot lagom, ta pauser, tala så alla hör, variera röststyrkan betoningar tempo….beton något öka röst strykan säkn vid en förstroligare ton.
  * andning
  sträck på dig då fär du lättare luft och rösten bär bättre
  * pauser
  var vän med tystnaden….hälften av budskapet förloras om du talar för fort….pauser kan hjälpa dig om du är nervös. du ger deltagarna tid att tänka efter och notera….
  * kroppsspråk
  bjud på dig själv!!! visa med kroppens språk att du är intresserad av ditt ämne! bemöt med ett leende! en positiv kropsshållning ger ett positivt intryck!

  intryck:
  kroppspråk 70%
  tal 10%
  övriga 20% har jag glömt vad det var…….

 5. Pingback: Era erfarenheter an att tala inför en grupp? « Janne Arleklint

 6. Detta är ett intressant ämne! I mitt jobb så talar jag ofta inför mindre grupper, och ibland inför lite fler personer, men jag har tyvärr aldrig gått någon kurs eller lärt mig presentationsteknik, så jag gör säkert många misstag.

  Någon sade till mig någon gång kring det där med att ställa frågor och ta in publiken att det kan vara bra att ha två platser på ”scenen”; en där man står när man talar till publiken, och en annan där man står när man tar in publiken. Tanken var att publiken rätt snart känner igen situationen och är mer med på noterna när man förflyttar sig till ”interaktionsplatsen”. Vet inte hur mycket det stämmer dock.

 7. Detta kan kanske ha en poäng, å andra sidan kan det i vissa fall kanske vara bra att försöka skapa en sådan stämning så att publiken känner att de alltid kan avbryta med frågor.

  De två positionerna skulle kunna ge signalen att frågor inte får ställas medan man talar.

  Personligen gillar jag att vandra och flytta mig under det att jag pratar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s