Era erfarenheter av att tala inför en grupp?

Det var roligt att läsa era inlägg under mitt tidigare inlägg om att tala inför en grupp. Mycket av det man bör tänka på är egentligen ganska självklara saker. Det som inte är lika självklart är att man lever efter detta i den praktiska situationen.

Mycket teori och tankar kring detta med presentation finns att läsa på
David Phillips sida om presentationsteknik där han frikostigt delar med sig av tips.

Min plan är att då och då ta med folk på mina kurser för att ge mig återkoppling. En annan idé är att jag själv skall rigga en videokamera i lokalen så att jag själv kan se hur jag beter mig.

I vilka situationer brukar du tala inför grupper? Hur förbereder du dig?

Jag skall försöka leta upp videosnuttar med goda exempel på talare/presentatörer och länka in här.

Har du exempel på goda talare?

Ett exempel på en god talare är Churchill, som brukade föreställa sig att alla i publiken var 12 år gamla. Med den bilden i huvudet var han tvungen att vara mycket tydlig i det ha sa för att alla skulle förstå hans budskap.

7 tankar på “Era erfarenheter av att tala inför en grupp?

 1. Churchill’s idé med att föreställa sig att alla i publiken är 12 år fungerar nog rätt bra. Den person (utöver min mor som alltid varit noga med språket) som antagligen har haft störst påverkan på hur jag uttrycker mig när jag talar inför människor (eller skriver sådant som andra ska läsa) är nog en lärare i svenska som jag hade i gymnasiet och som i samband med uppsatsskrivning sade att vi alltid skulle förutsätta att läsaren inte kan något om ämnet som vi skrev om. Har man med sig det så blir det lättare att bli tydlig, men det kräver ju lite fantasi att gå igenom materialet ur den synvinkeln.

 2. Olof Palme var duktig tex! Jag brukar presentera företaget och koncernen jag arbetar för inför inköpare, verkstadschefer osv…eller presentera och dema verktyg inför en grupp människor! en sak är klar! man måste vara påläst i ämnet du skall tala om! annars är det lätt till att man följer tex. powerpoint presentation blint……en viktig sak till jag tänkte på! sök accepter med dina åhörare för att försäkra dig att dom hänger med…..om det är ok…osv… spännande är det! förra veckan var jag just på en utbildning i presentationsteknik….det var fruktansvärt att se sig själv på video…men nyttigt!

 3. Min erfarenhet från tidigare är att jag genomfört en hel del utbildningar i jobbet.
  Under den tid jag arbetade på Ericsson höll jag veckolånga kurser för utländska kunder. I bland här i Sverige, ibland utomlands. På Saab, där jag arbetar nu, har det också blivit en del.

  Det mest intressanta var en lång kurs som vi höll för 16 vietnameser. Det var en 8 veckor lång kurs, men då var vi flera lärare. Eftersom vietnameserna inte kunde engelska genomfördes hela kursen, teori och praktik, genom en tolk.

  Jag har för länge sedan gått några kurser i presentationsteknik och i utbildningsmetodik, men sådana kurser tror jag egentligen man behöver löpande då och då.

 4. Appropå Churchill:
  Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat!

  Eller transformerat: ”Bli riktigt förbannad och skriv det bästa inlägg du någonsin har ångrat”

  Kom bara att tänka på det…tycker det är så jäkla bra! 🙂

 5. jaha men då kan du det här Janne! kan tänka mig att du gör det bra! du är en saklig och lugn person! så sant man behöver kanske friska upp minnet ibland med kurser….

 6. Ja, även om man vet hur man bör agera så tror jag det är lätt att lägga sig till med olator, eller fastna i vissa mönster. Genom att då och då få lite opartisk feedback från någon erfaren tror jag att man kan undvika det.

  Dessutom tror jag inte att man någon gång blir fullärd när det gäller muntlig presentation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s