Nikonfråga D2X eller D90

Jag funderar än en gång på att byta märke. Har du några reflektioner om D90? Det står lite mellan en sån och D2x, de ligger ju i samma prisläge nu ungefär.. d2x begagnad då.
Jag fotar ju nästan bara akvariefisk så det spelar för D90 som kan trigga andra blixtar med den inbyggda (utan att den används). Dock gillar jag det robusta i d2x med inbyggt batterigrepp mm. D300 är för dyr för mig. Vill helst lägga pengarna på optiken egentligen. Har du några tips och tankegångar jag bör tänka på?

Det viktigaste är att man väljer ett kamerahus som man trivs med. Trivs man med sin utrustning blir det mer använt.

Tekniskt finns det som jag se det ingen anledning att köpa en D2x idag. Sensorteknik och processning i kameran har gått framåt sedan den släpptes. D90 har bildkvalitetsmässigt samma prestanda som D300 (samma sensor och teknik), det som skiljer är bl.a att man skalat ner antal fokuspunkter och byggd den i ett billigare hus, men huset behöver kanske inte vara så robust då du fotograferar akvarier. På D90 kan du även montera batterigrepp. Mitt råd är att köpa en D90.

6 tankar på “Nikonfråga D2X eller D90

 1. Hej Janne,

  Jag har också lite funderingar på D90n som verkar vara en riktigt trevlig kamera. Jag har lite erfarenhet av D80 som en i familjen har och bilderna är mycket bra. Vad som dock gör mig lite tveksam är att när jag läser testerna i DP review( som jag tycker är riktigt seriös ) så verkar D90 prestera aningen sämre än D80n. Det är inte riktigt samma punch i bilderna och den får också kritik för att bilderna i JPEG-läget är för softade. Jag ser t.ex att Canon EOS450 gör riktigt bra bilder men kameran har inte alls samma features, byggkvalitet, etc som Nikon men ändå… Kan man ändra grundinställningarn för JPEG? Vad är dina kommentarer i övrigt?

  Med vänliga hälsningar
  Henrik Smedberg

 2. Tack för svaret – nu klarnade det och funktionen känns väldigt bra såsom du beskrivit den!

  Med vänliga hälsningar
  Henrik Smedberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s