Hur gjorde jag bilden?

Jag fick en fråga från en medlem i Biofoto.

Hej Janne
Jeg har BioFotos kalender 2008 hængende på væggen. Dvs jeg er ikke kommet klængere end til april, hvor dit vakre blåveisbillede er på! Det billede faldt jeg pladask for og jeg har siden brugt en del tid på at tænke på, hvordan du har lavet det. Det ser ud som om du har lavet en dobbelteksponering – og det ved jeg man stadig kan gøre med visse Nikonkameraer – men har du også brugt fx vaseline på frontlinsen? Eller hur? Jeg vil blive glad hvis du vil løfte lidt af sløret angående, hvordan du har skabt dette kanonbillede!

När jag gör mina bilder som jag kallar ”Nature Art” använder jag olika tekniker. Jag dubbelexponerar, jag immar linsen genom att flåsa på den, jag använder gladpack som filter m.m. Jag har olika hyss för mig. Gemensamt för alla hyss är att jag använder dom vid exponeringsögonblicket.
I just denna bild har jag enbart använt mig av dubbelexponering. En skarp och en ofokuserad.
Det roliga med den typen av dubbelexponering är att man kan få helt olika effekt beroende på hur mycket man ofokuserar, och beroende på om man flyttar skärpeplanet hitom eller bortom motivet.

1 tanke på “Hur gjorde jag bilden?

  1. Vid makro placerar jag alltid skärpeplanet hitom motivet för att inte lyfta fram detaljer i bagrunden – om man nu inte vill det. Men det är klart – det kan ju vara en annan blomma där bakom som kommer fram mer och ger helhet och djup. Måste testa det på något passande motiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s