En filmsnutt ur min Dschool Basic

Idag har jag filmat 4,5 timmar medan jag håller en Coolschool och en Dschool Basic.
Jag lägger upp ett avsnitt ur Dschool Basic där jag förklarar sambandet mellan brännvidd och perspektiv.

Annons

3 tankar på “En filmsnutt ur min Dschool Basic

 1. Kul att se dig lite ”in action”. Jag kollade lite med föredragshållarens/röstmänniskans perspektiv. Det ser bra ut, du använder armarna, du rör dig framför publiken, du pratar till dem och ”tvingar” dem att engagera sig. Men jag märker en sak om din röst som du kan fundera på. När du börjar prata om parkeringsplatsen går du nästan alltid upp i slutet av meningarna, kolla på filmen igen så hör du det säkert. Det gör att rösten lätt blir ansträngd. Om du istället försöker att avsluta nedåt på sista ordet får du en naturlig avslappning i hela halsen som kan göra att du håller för att prata en längre tid. Detta funkar för många (lyssna på några av våra bättre nyhetsuppläsare i tv t.ex.), men det tar lite tid att hitta såklart. Tänk att varje mening är en båge, den börjar lågt, går upp i tonhöjd och slutar med att gå ned igen. Du som kan musik också, tänk frasering även när du pratar. Givetvis ska man också gå upp ibland, till exempel för att accentuera en fråga, du hittar säkert själv balansen. Hoppas att det i alla fall kan vara till någon nytta!

 2. Kul att ni tycker att det funkar.

  Kristofer: Jag letade upp denna professor på nätet och hittade en bild på honom. Jag antar att vi båda har ungefär samma spensliga kroppsbyggnad och att vi därför kan se lika ut…? Hur han agerar vet jag inte, men kanske lite traditionellt som jag.

  Anna:
  Tack för dina reflektioner. Rösten måste kunna varieras på olika sätt tror jag. Jag vill inte ha en ”mall” att prata efter. Att låta rösten gå upp skall inte vara något problem om jag använder rösten rätt.

  För mig kändes det till en början väldigt konstigt när jag tittade på dessa filmer, men det är naturligt eftersom vi normalt inte ser och hör oss själva utifrån. När jag tittat en stund tycker jag att det funkar bra. Jag tycker att jag agerar på ett lugnt och tydligt sätt.

  Min tanke är att jag skulle kunna ”spela ut” mer utan att det blir för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s