Är utbildning alltid utbildning?

I mitt arbete på Saab genomför vi under denna vecka en kurs. Vi är en handfull personer som skall utbilda långväga utländska kunder i användningen av ett datorsystem.

Vi startade kursen i dag och jag har än så länge bara funnits med i periferin som åhörare och delvis support, men i morgon efter lunch dras jag in i hetluften och skall vistas där t.o.m fredag förmiddag.

Eftersom jag är väldigt intresserad av just utbildning är det spännade att titta på såväl föreläsare som elever.

Denna kurs är långt ifrån de Nikonkurser jag brukar hålla, men samtidigt är utbildning alltid utbildning och alltid lika kul. Utbildning handlar alltid om kontakt och kommunikation med människor och jag kan inte låta bli att dra paralleller till mina Nikonkurser.

Fungerar elever alltid likadant oavsett nationalitet? Ja, det verkar så…

Dom sätter sig på en plats och återkommer till samma plats efter varje rast. Sannolikt kommer varje kursdeltagare att sitta på samma plats när vi avslutar kursen på fredag som dom satte sig på då dom första gången kom in i lektionsalen. Platsen ger en trygghet.

Alla är inledningsvis blyga, men efter en stund utkristalliserar sig en eller ett par deltagare som de som kommer att fråga och ifrågasätta. De som kommer att sitta tysta under veckan kan man känna igen väldigt tidigt.

Mina uppgifter då jag startar mina lektioner i morgon blir att rikta mina frågor till de som är tysta, och kanske rikta mitt stöd till dom som ifrågasätter.

2 tankar på “Är utbildning alltid utbildning?

  1. Som student sitter man ofta på föreläsningar och att ta någon annans plats är ibland lika med dödsstraff. 😉
    Det beror på hur stor gruppen är och hur väl de som är där känner varandra. Men det är helt klart en trygghet att ha ”sin” plats. 🙂

  2. I lärarrollen känns det viktigt att försöka att få med alla i det man vill förmedla.

    Det kan vara olika lätt eller svårt beroende på hur många deltagare det är på kursen.

    Att eleverna tar ”sin egen” plats är inget problem i sig, utan bara något man kan reflektera över, men om platsen blir en oas där man kan sitta utan att märkas blir det något som man som lärare vill försöka hantera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s