Nikons bildkontroller – använder du dom?

På Nikons moderna systemkameror finns något som kallas bildkontroller. Kamerorna har ett antal valbara färdiga bildkontroller som kan justeras, men du har också möjlighet att skapa dina egna. I bildkontrollerna kan du justera bildernas grundskärpa, kontrast, ljushet, mättnad och nyans.

Om du fotograferar i RAW-format går allt detta naturligtvis att justera i datorn i efterhand, men om du vill göra livet så enkelt som möjligt för dig, och spara tid vid datorn, kan du – även om du fotograferar RAW – se till att du har detta rätt inställt i kameran från början.

Vad som är rätt inställning beror på vad du fotograferar, din bildstil och din egen smak, men jag vill ge dig ett litet tips på hur du enkelt kan justera/skapa en bildkontroll i kameran så att dina bilder blir så nära det du vill ha som möjligt redan när du öppnar upp dom i din dator.

Gör så här:

– Fotografera 5-10 RAW-bilder som är typiska för det du brukar fotografera. Om du brukar fotografera bilsport kan du göra 10 bilder på detta i RAW formatet.

– Öppna sedan upp dessa bilder i Nikons Capture NX2

– I Capture NX2 kan du nu justera bildkontrollen. Du hittar det i en panel ”Bildkontroll” till höger på skärmen. Välj en färdig kontroll att utgå ifrån, t.ex ”Standard” och justera sedan grundskärpa, kontrast, ljushet, mättnad och nyans tills du tycker att din bilder ser bra ut. När du gjort dessa justeringar på dina 5-10 bilder har du antagligen hittat några inställningar som du är nöjd med.

– Skriv ner dessa inställningar och knappa sedan in dom direkt i din kamera som en egenskapad eller modifierad bildkontroll.

När du nu fortsättningsvis fotograferar kommer dina bilder mer stämma med hur du vill ha dom direkt när du öppnar upp dom i din dator.
Detta oavsett du fotograferar i RAW eller JPG

Tyvärr är det i dagsläget bara Nikons Capture NX2 som medger justeringar av bildkontroller i RAW-filen, så om du har en annan mjukvara fungerar inte mitt tips.

bildkontroll_d7001

Annons

5 tankar på “Nikons bildkontroller – använder du dom?

  1. Den inställning du får i Capture NX när du öppnar en bild, är den inställning du hade i din kamera då du gjorde bilden. Kamerainställningen åker med RAW-filen till Capture NX – så någon grundinställlning i NX behöver du inte tänka på.

  2. Pingback: Nikonfråga om färger i D700 « JANNE ARLEKLINT

  3. Pingback: Att vänja sig vid en ny kamera « JANNE ARLEKLINT

  4. Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s