Mötet med Surbur och Indla

Under denna tid på året är det mycket sällsynt att spädingar visar sig utomhus. Nu sitter dom inomhus i sina varma bon och lever på den mat de samlat ihop under hösten.

Idag när Sonja och jag var ute på Järvafältet passerade vi en övergiven militär bunker. Vi har passerat där många gånger tidigare, men denna gång hände något mycket speciellt.

Plötsligt, när vi går där prasslar det till i löven. Vi tittar till och hinner se två små förvirrade spädingar. Dom blev minst lika överraskade av mötet som vi blev. Dom blev inte rädda, men just överraskade.

Vi började prata lite med dom. Det visade sig vara en pojkspäding och en flickspäding. Dom berättade att dom hette Surbur och Indla, och att dom kommit bort från sin familj för flera månader sedan. Nu tillbringade dom vintern i den övergivna bunkern.

Dom hade mycket dåligt med mat och var väldigt hungriga. Med jämna mellanrum var dom tvungna att ge sig ut för att hitta något som dom kunde stoppa i sina hungriga små magar.

Naturligtvis lovade vi att återkomma till deras bunker så ofta vi bara kan för att hjälpa dom att samla mat.

Skogsspädingens bo
surbur

Annons

10 tankar på “Mötet med Surbur och Indla

 1. Men vilken tur att de kikade ut precis när ni gick förbi så ni kan hjälpa dem lite grann framöver. Jag är säker på att ni kommer bli fina vänner!!

  Ha en trevlig vecka.
  mvh. Ulrica

 2. Svamp? Hm… ja men vi såg ju svamp ute i skogen idag… fast den såg rätt svart och slemmig ut… jag är skeptisk 😉

 3. Jag vill ge en ”allvarig” kommentar till det här med spädingar!
  För mig är det inspirerande, jag tänker nu mera alltid på hur jag skall kunna fota spädingar, det ger en ny dimension på foto, vänta bara tills jag får min nya kamera och jag kan fånga upp de små telningarna!

  MVH / Gunilla

 4. Jag tycker det är jätteroligt att spädingarna kan inspirera. Jag jobbar sakta vidare med att dokumentera dom för att en dag kunna visa upp dom i ett större sammanhang.

  Om du fotograferar dom vill jag bara att du skall undvika att avbilda dom alltför tydligt. Gör du det löper du risk att förvandlas till grottspäding.

  Den allvarliga baktanken med det är att det skulle förstöra en del av fantasin om det blev tydliggjort i bild exakt hur dom ser ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s