Powerpoint på gott och ont

Microsofts programvara Powerpoint och Apples motsvarighet Keynote är fantastiska hjälpmedel för att göra en presentation om de används rätt. Fel använda kan det helt döda en presentation.

Idag satt jag i en hörsal under fyra timmar och lyssnade till nära 10 olika föredragshållare som var och en gjorde korta presentationer av vad deras organisationer arbetade med.

Huvudsyftet med att jag satt där var naturligtvis att jag skulle ta till mig av vad de sade, men vid sidan av detta kunde jag bara inte låta bli att studera deras presentationsteknik.

Jag tror att de flesta chefer på de flesta företag skulle behöva en utbildning i presentationsteknik, och de skulle definitivt ha nytta av en del tips kring hur Powerpoint/Keynote utnyttjas på bästa sätt.

Tanken med Powerpoint/Keynote är att plantera huvudpunkter på lyssnarnas näthinnor. Det är därför programmen heter just Powerpoint och Keynote. Med en stor projektorduk har man enorma möjligheter att, som komplement till det verbala, utnyttja det visuella för att nå publiken – om man håller sig just till huvudpunkterna och nyckelorden.

Nära nog alla presentatörer jag lyssnade till använde Powerpoint som egna minneslappar för att komma ihåg vad man skulle säga.

– Minneslappar är bra, men varför lägga upp dom för hela publiken?

Bilderna som presenterades var oftast så detaljerade att man varken kunde läsa dom eller se budskap i dom. Sådana bilder gör mer skada än nytta.

– Skala bort all onödig information, eller gör fler bilder och be om mer tid för din presentation.

En spännande tanke vore att någon vågade lämna datorn och Powerpoint, och istället köra sin presentation helt verbalt.

4 tankar på “Powerpoint på gott och ont

 1. Alldeles för vanligt, det där, att folk använder Powerpoint som minneslappar. Det finns ju faktiskt ”speaker notes” som man kan skriva ut som talare och låta publiken slippa läsa långa, tättskrivna meningar med litet typsnitt…

  6×6-regeln lärde jag mig för en del år sedan (nej, det handlar inte om mellanformat… 😉 ): max 6 rader per bild med max 6 ord på varje rad.

 2. Det bästa är att förbereda sitt föredrag så väl att man inte behöver minneslappar.

  Det näst bästa är, som du säger Fredrik, att använda ‘speakers note’ utprintat eller på en egen skärm.

  6×6 låter som en bra regel även om jag hellre ser 3×3 😉

 3. Jo Power point är ett fantastiskt hjälpmedel, förstärkare i en presentation..men allra starkast är alltid den levande, svettandes, rörliga energigivande människan..om hon törs lita på den kraft hon har.
  Jag hör många som tycker PP är så fantastiskt att de gömmer sig, släcker ljuset och låter Power Point kommunicera. Det är synd och ett slöseri, nej ett undanhållande av mänsklig kapacitet och kreativitet.
  Jag frågar mig oxå..varför ska publiken ta del av minnesanteckningarna?? Man kan ju ha ertt eget privat papperark..och personligen tycker jag Tankekartor/ Mindmaps är utmärkta som stöd vid presentationer / föredrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s