Nikonfråga om brus

Hej jag har en D60 som jag är mycket nöjd med. Min fråga gäller brus i bilderna. Jag har i de flesta situationer ljuskänsligheten inställd på 100. Men ändå tycker jag att bruset/kornigheten varierar ganska mycket. En del bilder helt fria, andra med betydligt mer. Jag trodde att det mest var ”iso- inställningen” som styrde detta ungefär som på de ”gamla filmerna”. Stämmer det inte när det gäller digital teknik?

Mängden brus i en digital bild styrs av ett par olika faktorer. Ett högt ISO-värde ökar mängden brus på samma sätt som en lång exponeringstid. Brus p.g.a lång exponeringstid kan du i D60 minska genom att aktivera en funktion för den typen av brusreducering. Du finner den i fotograferingsmenyn.

Brus har en förmåga att synas mest i bildernas lågdagrar, det innebär att även underexponerade bilder har en tendens att bli mer brusiga än korrekt exponerade bilder.

1 tanke på “Nikonfråga om brus

  1. Hej! Detta kanske du redan känner till, men användandet av brusreduceringsprogram som t ex noise ninja kan hjälpa dig dämpa bruset en hel del. Finns profiler för olika kameror att ladda ner och jag tycker det fungerar bra.
    Bästa hälsningar
    Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s