Vi börjar med att bygga halsband
Tänk dig att du bestämmer dig för att du skall göra ett pärlhalsband. Du har tillgång till en påse med 10.000 pärlor, och du bestämmer dig för är att du vill göra halsbandet 50 cm långt. Du inser då att du måste trä upp 200 pärlor per cm på ett snöre. (10.000 pärlor/50 cm = 200 pärlor). Om du nu istället vill göra ett halsband som är 100 cm långt måste du stället trä upp 100 pärlor per cm på snöret. (10.000 pärlor/100 cm = 100 pärlor)
Nu tar vi samma resonemang en gång till, med vi mäter snöret i inch. En inch är 2,54 cm.
Om du vill göra ditt halsband 50 cm motsvarar det 19,7 inch. Du måste då trä upp 508 pärlor per inch. (10.000 pärlor/19,7 inch = 508 pärlor). Om du nu istället vill göra ett halsband som är 100 cm motsvarar det 39,4 inch. Nu måste du trä upp 253 pärlor per inch.
Hur gör vi med bilder nu då?
När vi skall ställa i ordning en bild för utskrift gör vi på exakt samma sätt som när vi tillverkar halsband, men nu skall vi räkna pixlar istället för pärlor, och längden på halsbandet kommer nu att motsvara längden på sidan på din bild.
Min kamera har ungefär 12 megapixlar. Det innebär att en liggande bild som jag gjort med min kamera är 4256 pixlar lång och 2832 pixlar hög. Vi kan säga att dessa pixlar motsvarar antalet pärlor vi hade i vår påse. Hur stor bilden blir när den skrivs ut vet vi först när vi bestämmer hur tätt vi skriver ut dessa pixlar. Ju tätare vi skriver ut pixlarna, desto mindre fysisk storlek får bilden.
Vid utskrift är det vanligt att använda 300 dpi. (300 dots per inch). Om vi skriver ut bilden i 300 dpi kommer den bli: 4256 pixlar/300 dpi = 14 inch lång (= 35,5 cm) och 2832 pixlar/300 dpi = 9,4 inch hög (= 23,9 cm). Om vi istället skriver ut bilden med 200 dpi kommer vi inte skriva ut pixlarna lika tätt, med resultatet att bilden blir fysiskt större.
Hur gör man i praktiken?
I en verklig situation har du tillgång till en viss mängd pixlar i din bild. Du bestämmer dig för att du vill skriva ut din bild i t.ex 300 dpi och att den skall ha en längsta sida på t.ex 20 cm.
Då måste du skala om bilden (förändra antal pixlar) så att antalet pixlarna går precis jämt ut på 20 cm om de skrivs ut i 300 dpi. Det gör du genom att skala om bilden i ditt bildbehandlingsprogram.
I alla bildbehandlingsprogram finns en funktion som gör den beräkningen åt dig. I t.ex Photoshop finns en funktion (Välj Bild -> Bildstorlek) där du i ett formulär anger exakt vilka fysiska mått du vill ha på din bild. Där anger du också hur många dpi du vill att bilden skall skrivas ut med. Genom att på detta sätt skala om bilden kastas pixlar altarnativ läggs pixlar till i bilden så att din bild får rätt storlek med önskad upplösning vid utskrift. Observera att bildbehandlingsprogramet alltså kan lägga till pixlar i bilden om det behövs. Detta kallas med ett fint ord interpolering och sker automatiskt vid behov i samband med omskalningen av bilden. Dessa nya pixlar är då beräknade enligt en viss algoritm. Om du har möjlighet att välja denna algoritm i ditt program bör du välja det som kallas Bi-kubiskt
När du förändrat storleken av din bild måste den alltid skärpas upp efteråt, men skärpningen tar jag upp i en kommande minikurs.
Till sist
Tänk på att din bildskärm inte kan visa bilder i olika upplösning. Din skärm har sina pixlar placerade med en viss täthet (oftast 72 dpi). Den dpi du väljer har alltså bara funktion då du skriver ut din bild på en skrivare.
Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography