Fråga om Lightroom och NX2

Hej,

hittade till din blogg nyligen och du verkar vara en som kanske kan svara på en fråga jag har undrat över och försökt hitta svar på.

Jag har klurat på om jag ska komplettera med Nikon NX2 för vissa råkonverteringar istället för att alltid använda Lightroom. Det verkar ju vara en gängse uppfattning att den klarar av att ta fram mer av bilden, NX alltså.

Frågan är bara om jag kan komma tillbaka till de inställningar som kameran har gjort om jag har importerat bilden i Lightroom (känns fortfarande som det program jag kommer använda för huvuddelen av mitt arbetsflöde). Kommer LR att skriva över den förhandsbild och inställningar som jag såg i kamerans display? Eller kan jag ladda in dem efter jag har gjort min grovsortering i Lightroom?

Tack på förhand och tack för en bra blogg.

Att NX2 gör mycket fina konverteringar av RAW-filer skriver jag gärna under på. Hur Lightroom jobbar vet jag däremot ingenting om. Jag använder det inte.

Det skulle förvåna mig om någon RAW-konverterare förändrar RAW-filen så att du inte kan komma tillbaka till orginalet, men jag vill låta detta vara osagt. Kanske någon annan som läser min blogg kan svara på frågan.

Om du jobbat med en bildfil i Capture NX2 kan du alltid, med ett klick, komma tillbaka till bildens orginalinställningar.

2 tankar på “Fråga om Lightroom och NX2

 1. Jag jobbar mycket med lightroom tidigare och gör fortfarande till viss del.
  Lightroom gör inget alls med orginalbilden utan alla ändringar man gör sparas som som en egen ”info fil”. Det finns en knapp i programmet som heter reset eller dylikt, klickar man på den tas alla ändringar man gjort på bilden bort och du har orginalet kvar.
  RAW filen som ligger på din disk är alltid orörd och du kan öppna den i PS etc utan att ändringarna från lightroom syns.
  Ändringarna du gjort med RAW filen i LR syns bara i LR och ingen annanstans om du inte exporterat filen. Man kan alltså exportera filen från LR till disken som t.ex. jpg eller tiff med de ändringar man gjort.

  Hoppas mitt svar är någon hjälp!

  /malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s