Nikonfråga om AF-lägen på D60

Jag tycker också det är förvirrande med de här AF områdeslägena. Jag har ju ställt in på dynamiskt område och riktar in tex skogen bakom sjön i den mittersta fokusmarkeringen. Är det riktigt? I boken står det att standard för läge P, S, A, och M är ”närmaste föremål.”

Där står även att om man tar i läge ”Landskap” så väljer den automatiskt ”Närmaste föremål”. Hur kan det vara riktigt? Jag menar, om man tar en landskapsbild, vill man ju ha skärpan långt bort och inte på nån sten i förgrunden!

I din kamera har du ett antal olika inställningar för autofokus.

Dels har vi det vi kallar Fokusläge. Här kan du välja mellan ”AF-A”, ”AF-S” och ”AF-C

AF-S är en ”Singel AF”. Detta passar bra för stillastående motiv. Du sätter skärpan där du vill ha den och kan sedan i lugn och ro komponera om bilden medan du håller avtyckaren i halvt nertryckt läge utan att fokus ändras.

AF-C är en ”Kontinuerlig AF”. Detta passar bra då du fotograferar rörliga motiv. Så länge du håller avtryckaren i halvt nertryckt läge jobbar kameran kontinuerligt med att hålla fokus på den fokuspunkt du valt att använda. Detta oavsett du eller motivet rör sig.

AF-A är en ”Automatisk AF” där kameran själv avgör om ditt motiv står stilla eller inte. Kameran väljer alltså själv mellan AF-S eller AF-C

Grundinställningen här är AF-A, men mitt tips är att du använder AF-S för t.ex landskap som ju står stilla, och AF-C för t.ex lekande barn, eller annat som rör sig.

Den andra inställningen när det gäller autofokus är det vi kallar AF-områdesläge Här kan du välja mellan ”Närmaste föremål”, ”Dynamiskt område” och ”Specifik punkt”.

Närmaste föremål är det som är standardinställningen. I detta läget jobbar kameran med alla sina fokuspunkter och lägger skärpan på den punkt som har ett föremål närmast kameran. Detta läge använder jag själv knappast alls.

Specifik punkt innebär att du väljer vilken fokuspunkt du vill arbeta med. Peta till på avtryckaren så att kameran aktiveras så kan du välja en punkt genom att trycka höger/vänster på multiväljaren. Skärpan kommer nu att sättas på den punkt du valt.

Dynamiskt område fungerar som Specifik punkt men är tänkt att användas då du fotograferar rörliga föremål. Om du t.ex följer en springande hund på din valda fokuspunkt finns kringliggande fokuspunkter beredda att ta över om du skulle tappa följningen av hunden.

Mitt tips är alltså att använda AF-S och Specifik punkt då du fotograferar saker som står stilla, och AF-C och Dynamiskt område när du fotograferar saker som rör sig.

I de olika auto-lägena, ”Gröna autoläget” och de olika programmen för olika motivtyper tar kameran över inställningarna för AF. Använd P, A, S eller M för att ha full kontroll själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s