Nikonfråga om skärpedjup

Jag tog ett testfoton i läge M, med ISO 400, resp. ISO 200 och ISO100 med bländare 22 och 1/125 (på samma motiv där P valde bländare 5.3 med ISO 200) och inte på någon av bilderna höll skärpan måttet längre bort än ett par tre meter ungefär. Brännvidden var kort. Och fokuspunkten var dynamisk. Och vitbalansen var satt till Solsken.
När jag sedan kollade på foto info i datorn, så stod där ISO 800 ?? Fast kameran visar ISO 200.

Hur får man bäst skärpedjup i en landskapsbild??? Är det så att alla former av auto-lägen alltid tar med bländare 5,6 eller däromkring?

Enklast besvarar jag denna fråga genom att länka till min minikurs om bländare och slutartid.

Kontrollera att du inte har aktiverat ISO-auto. Försök istället att välja ISO själv för att ha bättre kontroll.

Skärpedjupet styrs av bländaren, och av det vi kallar bildens avbildningsskala. Avbildningsskalan säger hur stor del av verkligheten som du avbildar och styrs i sin tur av brännvidd och fotograferingsavstånd.

– En liten bländaröppning (stort bländarvärde) ger ett större skärpedjup än en stor bländaröppning. (litet bländarvärde)

– Om du fotograferar på kort avstånd och/eller använder en lång brännvid blir skärpedjupet kortare än om du fotograferar på långt avstånd och/eller med kort brännvidd.

I en typisk landskapsbild med t.ex 18mm brännvidd skall bilden bli skarp hela vägen om du förslagsvis använder bländare 11 och ställer skärpan på en punkt 10-15 meter framför dig. Mitt tips är att du inte använder dynamisk AF på stillastående saker, utan då istället använder det som kallas ”Specifik punkt” och ”AF-S” (Enpunkts servo AF). Jag återkommer mer till det i ett kommande inlägg om autofokussystemet.

P läget använder de bländarvärden jag nämnde i föregående inlägg I A-läget och M-läget väljer du själv bländare fritt. I S-läget väljer kameran den bländare som, utifrån ljusförhållandena, passar mot den slutartid du valt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s