Nikonfråga om F80 och DSLR

Hej Janne!
Ok jag vet att detta inte kanske är rätt ställe, men nu har jag sökt och sökt och finner inget svar. Min fråga är enkel, D80=D3000 eller vad? Jag söker på D80 och då kommer D3000 upp.
Förklaring till detta är att jag i 8 år fotograferat med en F80 och älskar den (rekomenderad av Terje Hellesö, har även gått två av hans kurser hemma i Grövelsjön). Nu vill jag kompletera med en digital kamera, som till största del är uppbyggd på samma sätt som F80. Jag vill ju kunna använda samma optik som jag har till min F80, vilket betyder att fattningen måste vara den samma. Om autofokus finns eller ej kvittar lika, eftersom jag aldrig använt den, tycker det går fortare att ställa in på egen hand. Sedan vill jag ju ha samma funktioner, eller snarare möjligheter som jag har med F80, fler går också bra. Hoppas att du kan svara på min fråga för jag vill ju gärna köpa mig en Nikon till, det gäller bara att veta vilken. Och som du kanske förstår har vi ingen bra fotohandlare här i obyggden…
Med vänliga hälsingar M. P, Grövelsjön

Hejsan!

F80 var ett gott råd av Terje, men nu tar digitaltekniken över, och då skall jag försöka råda dig.

Först vill jag säga att med alla Nikons digitala hus kan du alltid använda dina äldre objektiv.

Det du skall tänka på är att, om du använder äldre manuella objektiv, förlorar du ljusmätningen med D40, D40x, D60, D3000, D5000, D80 och D90. Det är ju dock inget egentligt problem eftersom du alltid kan köra manuellt och prova dig fram, alternativt använda din erfarenhet.

Du förlorar autofokus om du använder D40, D40x, D60, D3000 eller D5000 tillsammans med objektiv som inte är av AF-S typ, objektiv som inte har en inbyggd autofokusmotor.

Om du tidigare haft en F80, och vill ha en kamera som så långt som möjligt liknar den skulle det naturliga valet vara D80. Den har dock slutat tillverkas och har ersatts med D90. D90 har allt du söker och du kommer att känna igen dig i knappar och reglage.

D5000 är en lillebror till D90 där du förlorar autofokus om du inte använder AF-S optik, och du får en lite mer lågupplöst LCD-display på baksidan. Du tappar också ett antal lättåtkomliga knappar på husets utsida, där du istället måste gå in i kamerans menysystem. Knapparna handlar om val av autofokusmetod, ljusmätningsmetod och seriebildtagning, samt inställning av bildkvalité, vitbalans och ISO-känslighet.

På D3000, som är dagens enklaste DSLR från Nikon, tappar du i förhållande till D90 och D5000 antal pixlar och prestanda på höga ISO-tal.

Mitt råd om du skall känna dig bekväm är en D90.

Här kan du jämföra kamerorna

Klicka på bilderna av kamerorna högst upp så ser du hur dom ser ut bättre.

2 tankar på “Nikonfråga om F80 och DSLR

  1. Nja, Janne, din jämförelse mellan D3000/D5000/D90 haltar. Inte har D3000 färre fokuspunkter är de andra två väl, eller hur vill du mena?
    Dessutom, den praktiska skillnaden mellan 10 respektive 12 Mpixlar är väl ändå försumbar, dvs inte ett argument för att välja endera modell?
    mvh / Christian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s