Nikonfråga om ISO

Hej Janne!
Jag gick Nikon utbildningen som du höll i, söndagen den 11 oktober på Folkuniversitetet i Sthlm. Jag var imponerad över ditt upplägg och ditt genomförande av kursen att på så kort tid få med så mycket! Jag hade då just köpt en D90 och längtade efter att börja fota. Jag har följt ditt råd att ”våga vägra auto” och det går bra. Jag tycket om närbildfotografering, vilket har inneburit att
jag köpt ett AF-s DX Micro Nikkor 85mm ED VR, som jag är otroligt nöjd med. Nu till min fråga: Som standardinställningar så fixar kameran självi auto och motivlägen ISO automatiskt och P,S,A och M är standard 200 ISO. Skall jag ligga kvar på 200 ISO eller skall jag välja en högre ISO-känslighet exempelvis ISO 1000 eller måste jag beroende på ljusförhållandena ändra ISO talen vid varje fototillfälle? Kanske en dum fråga, men jag är ändå tacksam för ett svar.

Det potentiella problemet med att gå upp i ISO är att bilderna blir ”brusiga”. Fördelen är att du med högre ISO kan få ner slutartidrna.
Med moderna kameror blir problemet att gå upp i ISO mindre och mindre, men problemet finns där.

Mitt råd kan bara bli att se till att du har en sådan ISO-inställning att du kan hantera slutartiden, men samtidigt ger bästa möjliga bildkvalité.
Använd P, S, A eller M och vrid upp ISO-värdet tills du precis når en tillräckligt kort slutartid vid din önskade bländare. När det är gjort kan du köra på med den inställningen i det ljus du är.
Glöm inte att stativ är en möjlighet på stillastående motiv. Även en svag blixt kan göra susen på små insekter om den hålls kontrollerad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s