Den proprietära Adobe slåss mot det proprietära…

Som många vet förekommer nu en hel del diskussioner mellan Apple och Adobe. Vi kan uttrycka det så att dom inte riktigt kommer överens. Oenigheter mellan dessa två har funnits förr, men just nu startade det hela med att Apple inte vill släppa in Flash i iPhone och iPad.

Adobe anklagar Apple för att vara allt för proprietära och att de inte låter utvecklarna av applikationer själva välja utvecklingsmiljö och plattform för sina applikationer.
Apple menar att Adobes Flash är lika proprietärt som iPhone. I detta ”kriget” måste jag säga att jag inte riktigt förstår mig på Adobe.

Apple är proprietära och styr vilka plattformar och utvecklingsmiljöer dom vill stödja i sina produkter. Dom har valt att arbeta på det sättet och står för det.

Adobe är lika proprietära. Dels i sitt Flash, men jag kan inte låta bli att koppla till fotografi.
Adobes eget RAW-format för bilder DNG, marknadsförs som att det är öppet och fritt. Det är det inte alls. Formatet ägs och styrs av Adobe. Adobes syfte med formatet är att försöka få alla kameratillverkare att anamma det så att det blir enklare för Adobe själva att stödja RAW-hantering av bilder från flera olika kameratillverkare i sina egna programvaror.
Att DNG sedan innehåller väldigt lite information jämfört med kameratillverkarnas egna RAW-format, och därför blir en begränsning för fotografen, bryr sig inte Adobe om.

För mig, är inte Adobe trovärdiga i sin argumentation.
För mig, skulle Adobe öka i trovärdighet den dag dom låter DNG ägas av alla kameratillverkare.

Att Apple inte vill ha in Flash i iPhones/iPad förstår jag. Flash buggar och får fläkten att rusa i alla datorer. Flash skulle dra ner ryktet på Apples produkter.

1 tanke på “Den proprietära Adobe slåss mot det proprietära…

  1. Så, är det därför fäkten går trots att man ”bara surfar”? Jag har alltid varit emot flash, eftersom det slöar ner datorerna och det är trist med en massa flipploppande saker på skärmen som inte tillför något, men det tänkte jag mest var en personlig reflektion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s