Presentationsteknik med Apples produkter

Med hjälp av lite Apple-prylar finns som jag ser det fyra olika sätt att genomföra en presentation eller bildvisning då en projektor finns med i spelet. Jag går i genom dom en och en. Jag utgår från att man använder programmet Keynote 09 för presentationen. Detta är Apples alternativ till Microsofts Powerpoint.

Variant 1:
Detta är det mest självklara sättet att koppla ihop det hela. Keynote körs i en MacBook som kopplas via VGA, DVI eller HDMI-kabel till projektorn. För att inte vara låst till datorn under presentationen kan man bläddra mellan bilderna med hjälp av den lilla IR-fjärrkontroll som följer med och fungerar på vissa av Apples datorer.

Variant 5:
En sätt med användande av ”Airplay” finns beskrivet här.

Variant 2:
Vissa av Apples datorer saknar stöd för den lilla IR-fjärrkontrollen. Det gäller t.ex MacBook Air. Då kan man skapa sig en fjärrkontroll med hjälp av sin iPhone eller iPod Touch.

Antingen kan man använda appen Keynote Remote, som är skräddarsydd för att fjärrstyra just Keynote, eller så kan man använda appen Rowmote Pro, som simulerar den lilla IR-fjärrkontrollen. Båda apparna förutsätter ett trådlöst nätverk. Har man inte tillgång till ett sådan kan man lätt skapa sig ett genom funktionen Skapa Nätverk i datorn. Appen Rowmote Pro förutsätter att ett litet program Rowmote Helper installeras i datorn.

Variant 3:
iPad är en annan trevlig produkt från Apple. Keynote finns som en app som kan installeras i en iPad. Till iPad finns också en s.k iPad Dock Connector to VGA Adapter. Det innebär att iPad kan kopplas direkt till projektorn via en VGA-kabel.

Variant 4:
Detta är den coolaste varianten tycker jag. Här återgår vi till att använda en MacBook där vi kör Keynote, men vi styr presentationen från en iPad. I iPad har vi då tre olika appar att välja på.

Vi kan använda Keynote Remote eller Rowmote Pro precis som i variant 2 ovan, fast vi nu kör dom på iPad istället för iPhone/iPod Touch, men vi kan också använda en app som kallas Splashtop Remote.

Splashtop Remote gör att vi via trådlöst nätverk flyttar över kontollen av MacBook till iPad. Vi får tillgång till både skärm, tangentbord och musfunktioner från vår MacBook direkt på iPad-skärmen.

Detta är den variant jag själv blir mest förtjust i. Här blir man helt fri att gå runt i lokalen med sin iPad och har full kontroll över datorn och vad som sker på projektorduken. Från iPad finns möjlighet att bryta Keynote och starta upp en ett bildbehandlingsprogram eller vad som helst. Även om MacBook i detta läge fjärrstyrs från iPad finns inget som hindrar att man går fram till sin MacBook och jobbar som vanligt, för att sedan snabbt återgå till iPad.

Appen Splashtop Remote förutsätter att man installerar ett litet program Splashtop Remote Server på MacBook.

En film som visar Splashtop Remote 😀

2 tankar på “Presentationsteknik med Apples produkter

  1. Pingback: Nu laddas det inför vårens första Nikon School på söndag « JANNE ARLEKLINT

  2. Pingback: Gör din presentation trådlöst med iPad « JANNE CYGNEL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s