Min fotohistoria och mina gamla kameror

Häromdagen blev jag lite nostalgisk. Framförallt efter att ha läst lite om Fujis nya moderna retrokamera X100 som kommer i mars. Jag började då googla för att se om jag kunde hitta mina gamla kameror på nätet. Det gick lysande!

Min första helt egna kamera köpte jag på 70-talet, kanske 16 år gammal. Innan dess hade jag lekt med en gammal kamera jag ärvt från min farmor. Vad farmors kamera hette har jag inget minne av. Runt 1974 fick jag efter ett sommarjobb möjlighet att köpa en modern mätsökarkamera. Jag tittade på många modeller, men föll för Richo 500G. Optiken på kameran var naturligtvis inte utbytbar, men jag minns att jag skaffade makrolinser som jag skruvade på. Att fota med dessa linser var svårt med den kameran eftersom det ju inte var en spegelreflexkamera. Jag löste det genom att tillverka en ram av ståltråd som jag fäste i stativgängan som gav en hint om på vilket avstånd jag hade skärpa, och vilket utsnitt bilden skulle få.

1979 var mitt sista år på gymnasiet. Efter ett praktikjobb på vårterminen kunde jag köpa min första systemkamera. Jag hade länge lusläst broschyrer om olika kameror. Olympus, Praktika och dom ouppnåliga Canon och Nikon. Mitt val blev Chinon CE Memotron, Jag länkar till kamerans uppföljare Chinon CE II Memotron, men skillnaderna bör inte vara stora. Att jag nu fick en systemkamera gjorde att jag kunde leka med mellanringar (tomma rör mellan kamerahuset och objektivet som gör att man kan hitta skärpa på kortare avstånd från motivet) och se motivet jag fotograferade direkt i sökaren. Ett oerhört lyft. Jag minns att jag skaffade mig en bälg som jag tog med mig ut i skogen för att fotografera blommor och insekter. Vad bälgen hette minns jag inte, men för er som inte känner till det kan man beskriva bälgen som mellanringar med varierbar längd. Kolla här..

Eftersom jag redan på den tiden insåg att ljusstyrka är bra och att även arbetsavstånd är bra om man skall fotografera insekter köpte jag mig ett Promura-Gekkor 135/1,8 som jag kombinerade med mina mellanringar och min bälg. Om ni tänker er den ljusstyrkan på en 135:a inser ni att den var en klump.

Nu gick tiden. Mitt fotointresse fanns kvar, men gick på sparlåga. Andra spännande saker var viktigare i livet. Dock inte så viktiga att jag inte fick möjlighet att upptäcka tjusningen med Nikons klassiska F3, Nikons F-401x och Nikon F-70.

Vartefter kom digitala tider. Runt år 2002 var digitala kameror dyra, men lite pengar hade jag. Jag betalade runt 14.000:- för en Minolta Dimage 7i En ultramodern digital kamera som absolut är den kamera som pånyttfödde mitt fotointresse. När jag köpte den kameran fann jag också internet som en möjlighet att diskutera fotografi och bilder med andra. Nu kände jag att jag kom tillbaka till det brinnande intresset jag hade på 70 och 80-talet, men i modern version. Jag fick kontakt med andra.

Min Minolta gick sönder. Digitala kameror blev billigare och mer avancerade. Min ersättare till Minoltakameran blev en Nikon D100 Den kamera som jag tror man kan beskriva som Nikons första digitala systemkamera i en prisklass för oss vanliga konsumenter. En första digitala systemkamera kändes roligt, och jag kände igen mig från de Nikonkameror jag använt tidigare.

D100 ersattes av en annan Nikon-klassiker – D2x. Den dag 2005 som jag gick och hämtade ut min förbeställda kamera var jag glad som ett barn. Kameran kostade mig 50.000:-, men med tanke på hur kul jag har haft genom fotografi var den lätt värd sitt pris.

Idag använder jag min D700.

Mellan de kameror jag nu nämnt har det passerat ett antal kompaktkameror, men bland de kameror som varit viktiga för mig har jag idag kvar Nikon D2x, Nikon 401x, Nikon F3 och Chinon CE Memotron.

För att återknyta till början på detta långa inlägg känner jag mig rätt säker på att jag inte kommer kunna motstå Fujis nya moderna retrokamera X100. Likheten med min första Richo 500G finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s