Sist gjorde jag ju kött, så nu blir det fisk. Jag utgår från ett recept jag hittat och anpassar det efter eget tycke. T.ex kommer jag avstå från att koka fiskhuvuden och räkskal för att göra fond. Jag kommer att använda färdig fiskfond.
* 1 kg blandade fiskfiléer – gärna 6 olika sorter
* 250 g oskalade räkor
* 250 g skalade musslor, färska eller på burk
* ett par gula lökar
* 12 dl vatten
* 1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
* lite rivet citronskal
* vitlök
* 1 burkar krossade tomater
* 1 msk olivolja
* dill eller persilja
* lagerblad
* 1 tsk timjan
* salt
* vitpeppar
* torr sherry (alternativt pressad citron)
Nu har jag handlat råvaror, så nu vet jag att min fisksoppa kommer bli mycket matig.
Den kommer att bestå av:
– Musslor på burk
– Frysta räkor (möjligen hinner jag köpa färska på fredag)
– Färsk torsk
– Färsk gös
– Färsk lax
Jag kommer att koka med vitt vin i soppan.
Lite krångel med att koka egen fiskfond men kanske värt det? Ett tips är att ”tigga” lite fiskskrov från handlaren och göra ett storkok. Frys sedan in det som blir över i halvliters förpackningar..
Tack för tipset! Jag fixar det nästa gång. Just nu är jag i ett stadie där jag försöker återkomma till ett gammalt matlagningsintresse.