Tänk på hur du ställer in AF (Autofokus) på din Nikonkamera då du fotograferar utan liveview.

Med detta inlägg vill jag ge en kort sammanfattning av vilka inställningsmöjligheter som finns när det gäller autofokus på Nikons systemkameror då du fotograferar utan liveview. Jag är beredd på följdfrågor.

I kameran kan du ställa in dels ett Fokusläge och dels ett AF-områdesläge. Slå upp dessa begrepp i din kameras manual.

Fokusläget styr hur du vill placera skärpan i djupled i bilden.

”AF-S” är avsett för stillastående motiv. Här sätter kameran skärpan då du trycker avtryckaren i halvläget. Om du nu håller kvar avtryckaren i halvläget håller kameran kvar skärpan på ett visst avstånd från kameran. Detta gör att du efter att du satt skärpan kan komponera om din bild. Detta är bra på stillastående motiv.

”AF-C” är avsett för rörliga motiv. Här följer kameran rörliga motiv. Så länge du håller avtryckaren i halvläget kommer kamerans AF att jobba kontinuerligt för att hålla ditt motiv skarpt.

”AF-A” är ett läge där kameran själv avgör om ditt motiv står stilla eller rör på sig. Beroende på vilket, så väljer kameran AF-S eller AF-C. Detta är grundinställningen i din kamera.

AF-områdesläget handlar om hur du vill placera skärpan i sidled i bilden. Hur du vill använda dina fokuseringspunkter.

”Automatisk AF” är grundinställningen i kamerorna. Här använder kameran alla fokuspunkter och försöker sätta skärpan så tidigt som möjligt i bilden. Det fungerar bra på både stillastående och rörliga motiv. Alltså i kombination med AF-S, AF-C eller AF-A

”Specifikt AF-punkt” innebär att kameran jobbar på bara en AF-punkt som du själva valt. Detta fungerar bra på stillastående motiv. I kombination med AF-S eller AF-A. Det är möjligt att använda i kombination med AF-C, men det rekommenderar jag inte.

”Dynamiskt område” är samma sak som ”Specifik AF-punkt”. Du väljer en AF-punkt att jobba på, men detta läge är avsett för rörliga motiv. Här är de punkter som ligger intill den punkt du valt att använda beredda att ta över fokusföljningen om du inte lyckas hålla din fokuspunkt precis på motivet hela tiden. Fungerar ihop med AF-C.

”3D-fokusföljning” är ett modernt sätt att följa rörliga motiv. Här letar kameran aktivt upp en fokuspunkt som ligger på ett föremål som har samma färg och struktur som det motiv du ursprungligen fokuserade på med avtryckaren i halvläget. Detta läge fungerar ihop med AF-C

Annons

9 tankar på “Tänk på hur du ställer in AF (Autofokus) på din Nikonkamera då du fotograferar utan liveview.

  1. Pingback: Nikonfråga om Autofokus « JANNE ARLEKLINT

  2. Pingback: Nikonfråga om skärpa « JANNE ARLEKLINT

  3. Pingback: Jag skall förklara hur Nikons Autofokus fungerar i samband med filmning « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

  4. Pingback: Tänkt på hur du använder AF (Autofokus) när du använder liveview eller filmar med Nikons kameror. « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

  5. Pingback: Jag och Nikon School hjälper naturligtvis även Canonfotografer « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

  6. Dynamiskt kan fungera sådär bra, beroendes på vad som finns i bilden där kameran istället fokuserar på och det rörliga motivet blir oskarpt.

  7. Pingback: Fråga om inställningar för fågelfotografering med Nikons D4 « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

  8. Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography

  9. Pingback: Det mest populära inlägget… | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s