Den ideala föreläsningssalen 1 – Geometrin

Jag har under tre år hållit kurser i form av föreläsning på många olika ställen. På varje ställe har lokalerna sett olika ut och haft olika mycket teknik installerad. Detta har fått mig att fundera kring hur den ideala föreläsningslokalen skall utformas. Min tanke är att jag här i bloggen skall bygga upp den lokal som jag tror är optimal för en kurs i föreläsningsform för runt 100 personer. Jag börjar med lokalens geometri.

Om 100 personer skall ha möjlighet att följa en föreläsning, och om läraren skall ha möjlighet att hålla kontakt med alla deltagarna är det viktigt att avståndet mellan läraren och eleven hålls så kort som möjligt. Det bästa sättet att skapa det är att göra lokalen kvadratisk.

Många hotell har flera fina föreläsningssalar för kanske 30-40 personer. När det kommer grupper med fler deltagare slår man ihop två rum genom att dra undan en vikvägg. Detta leder till att lokalen blir väldigt lång, så att läraren får svårt att prata med de som sitter långt bak, eller olämpligt bred, så att de som sitter i ytterkanterna får en mycket liten vinkel mot projektorduken.

Denna bild visar min tanke om den optimala geometrin för en föreläsningssal för 108 personer i så kallad biosittning. Varje deltagare bör ha ett bord som kan fällas ut från ryggstödet på stolen framför.

2 tankar på “Den ideala föreläsningssalen 1 – Geometrin

  • Jag har funderat på det.

   Så var det i Solna där du var med innan jag började köra kurser själv, och där jag höll mina första kurser.

   Så är det på mina Stockholmskurser, en bred lokal där stolar ställs som en solfjäder.

   Det jag tror är viktigt är att folk inte ser projektorduken i en för sned vinkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s