Nikonfråga om fokusering på natten

Hejsan Janne!

Jag var på Nikon Intro-kursen i Västerås för 10 dagar sedan.

Jag har hunnit smälta det mesta du sa och över lag tycker jag det var en väldigt intressant kurs! Det är dock en sak som jag grubblat lite på och inte fått till själv. Jag vill minnas att du hade en väldigt fin bild som du tagit mitt i natten när vågor slår in över stenar efter någon kust. Du hade en slutartid på runt 5 minuter. Jag har själv testat ta bilder på natten men mitt största problem har varit fokuseringen. En bild jag skulle ta var i vintras med en stjärnklar himmel ovanför en snötäckt sjö. Autofokus fungerade inte då kameran inte hittade något att fokusera på eftersom det var för mörk och AF-lampans hjälp räckte inte heller, manuellt klarade jag inte av då det var för mörkt för att kunna se något att fokusera på. Hur kommer jag förbi detta problem på bästa sätt?

En tanke är ju att fokusera på dagen när det är ljust och sedan låta kameran stå kvar tills mörkret faller. Det är en tanke som jag inte är så pigg på med tanke på temperatur och väder.
Om du har något tips på detta, så vore det kul med ett svar, antingen på mail eller på bloggen så fler kan ta del av detta!

Tack för din fråga! Ja, det är inte självklart hur man beter sig, men jag har två tips.

I en ren landskapsbild vill du antagligen ha ett långt skärpedjup och väljer kanske bländare 8 eller 11. Då bör du sätta skärpan 10-20 meter framför kameran.
Ett sätt att göra det är att ha med sig en liten ficklampa och vrida skärpan manuellt, och titta på objektivets avståndsskala om du har en sådan.
Mitt sätt är att lysa med en starkare ficklampan på den punkt där jag vill fokusera och använda autofokusen i AF-S läge. Givetvis släcker jag ficklampan när jag tar bilden.

Om du lätt kan ställa om mellan AF och manuell fokusering på ditt hus eller ditt objektiv kan du byta till manuell fokusering direkt när AF har hittat fokus. Då riskerar du inte att fokuseringen åker iväg. Då kan du i lugn och ro fortsätta att göra fler bilder utan att behöva tänka på fokuseringen..

1 tanke på “Nikonfråga om fokusering på natten

  1. Tack så mycket för tipsen :)!

    Får ta och gå ut någon natt när det blivit mörkt och testa detta 🙂

    /Mattias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s