Tänk på hur du använder Nikons AF (Autofokus) när du filmar, eller fotograferar med liveview

Denna beskrivning avser Nikons kameror D3100, D5100, och D7000, som alla har en följande autofokus under användande av liveview och filmning. Jag är beredd på följdfrågor.

– Med följande autofokus menas att kameran kontinuerligt fokuserar om för att hålla ett rörligt motiv skarpt.
– Med liveview menas att bilden komponeras på LCD-displayen istället för i sökaren.

Precis som vid fotografering utan liveview är det två saker att ställa in vad gäller AF. Fokusläge och AF-områdesläge. Dock är dessa inställningar för liveview/filmning separerade från de inställningar du gör för fotografering utan liveview. Du kan alltså ha en inställning av AF för fotografering utan liveview, och en annan för liveview/filmning.

På D3100 och D5100 hittar du dessa inställningar genom att aktivera din liveview och sedan ändra kamerainställningarna från info-panelen. Du hittar en inställning för ”Fokusläge”, och en ”Inställn. för AF-område”

På D7000 hittar du inställningarna genom att aktivera liveview och sedan gå in i menysystemet. I Anpassningsmenyn, under Autofokus hittar du inställningen ”AF för livevisning/film”. Om du går in där kan du på motsvarande sätt ställa in ett Autofokusläge och ett AF-områdesläge

Fokusläget styr hur du vill placera skärpan i djupled i bilden

”AF-S” Här sätter kameran skärpan då du trycker avtryckaren i halvläget. Under filmningen ligger skärpan hela tiden kvar på samma avstånd från kameran tills du fokuserar om genom att på nytt trycka avtryckaren i halvläge.

”AF-F” är liveview/filmningens motsvarighet till AF-C. Här följer kamerans skärpeinställning rörliga motiv. Medan du filmar kommer kamerans AF att jobba kontinuerligt för att hålla ditt motiv skarpt.

AF-områdesläget handlar om hur du vill placera skärpan i sidled i bilden, och vilka objekt du vill följa

”Ansiktsprioriterande AF” innebär att kameran placerar skärpan på ansikten, oavsett du använder AF-S eller AF-F.

”Brett område”, respektive ”Smalt område” innebär att kameran, med hjälp av olika stora områden placerar skärpan på de objekt som finns i området. Oavsett du använder AF-S eller AF-F

”Motivföljande AF” innebär att kameran, under filmningen, följer och håller skärpan på det objekt som du väljer ut genom att trycka på OK-knappen. Du avbryter följningen genom att på nytt trycka på OK-knappen. Därefter kan du starta följning på ett nytt objekt. Bäst att kombinera med AF-F.

Annons

1 tanke på “Tänk på hur du använder Nikons AF (Autofokus) när du filmar, eller fotograferar med liveview

  1. Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s