Projekt Järfälla – Ett första besök i Berghem

Jag har idag gjort ett första besök i Berghem i syfte att rekognosera en av de platser i Järfälla som som jag avser dokumentera i egen bild och egen text. Under mitt besök fick jag tillfälle att samspråka med en man som flyttade in i området 1967, när de första husen byggdes. Han hade mycket intressant att berätta.

Texten under denna, min första ”minnesbild”, är ett citat från Stockholms Länsmuseum.

”När Berghem var nytt 1968 såg alla de 142 husen ut som platta kartonger. Och färgen var antingen grå eller brun.

Husen tillverkades i Bräcke i Jämtland och transporterades i monteringsfärdiga sektioner till Berghem. Dörrar och fönster var färdigmålade och vatten och avloppsrör redan monterade. Skåp och garderober satt på sina platser. På byggplatsen drogs sektionerna ihop med bultar.

Under åren som gått har Berghem långsamt förvandlats från ett enhetligt grupphusområde till en inbodd stadsdel med individuellt utformade villor och lummiga trädgårdar.

Några har byggt till veranda och på så sätt gett husen en tydlig entré, något som ursprungligen saknades. Det kunde hända att besökare av misstag knackade på i tvättstugan. Andra har byggt om helt och hållet. Många har målat fasaderna i glada färger.

Miljonprogrammet
Mellan 1965 och 1975 skulle bostadsbristen i Stockholm byggas bort. Politikerna formulerade det så kallade miljonprogrammet. Huvuddelen av satsningen skedde i form av stora flerfamiljshus, men i Storstockholm var 20 procent av periodens nybebyggelse enfamiljshus som här i Berghem.”

1 tanke på “Projekt Järfälla – Ett första besök i Berghem

  1. Pingback: Projekt Järfälla – fortsatta experiment « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s