En idé om hur man kan få mer frihet – fast man är bunden till dropp 18 timmar per dygn

Som många av er vet har min fru, Sonja, som effekt av cancer, ett tarmsystem som inte fungerar. Situationen innebär att hon inte kan äta själv på vanligt sätt. Hon är helt beroende av dropp för att kroppen skall få sin näring.

Med traditionellt dropp innebär det en droppställning intill sängen. En droppställning som kan rullas iväg kortare sträckor om man vill gå på toaletten eller flytta sig till soffan. Friheten blir oerhört begränsad 18 timmar per dygn.

I morse, när Sonjas ”egen” sjuksköterska från ASiH (Avancerad Sjukvård i Hemmet) kom för att ordna med hennes dropp framförde jag en idé; Kanske kan man byta ut droppställningen mot en pump. Kanske kan man placera påsen med näring och en pump i t.ex en ryggsäck så att Sonja kan bli mer rörlig. På så sätt skulle hon lättare kunna gå ut i sin trädgård eller, om hon fysiskt orkar, till affären.

Om hon skulle kunna slippa droppställningen är det bara hennes egen fysik som begränsar henne, och inte en droppställning på fyra hjul – en droppställning som i sig själv sprider känslan av sjukdom.

Sjuksköterskan hade nyss fått exakt samma tanke som jag och anammade idén fullt ut. På eftermiddagen, när hon kom tillbaka hade hon med sig en utskift på en tänkt lösning från företaget Fresenius Kabi. På måndag ringer hon Kabi 🙂

Se lösningen här

(Det mesta jag kommer på är redan uppfunnet, men den gör ingenting så länge det kommer till nytta för Sonja.)

Roligt, när jag nu letar, är att man kan finna flera filmer på YouTube där folk beskriver hur dom ordnar sin näringsförsörjning i ryggsäckar.

Här en tjej som beskriver hur man kan klara sig med en billig ryggsäck istället för de dyra som medicinföretagen säljer.

(TPN = Total Parential Nutrition = Total Intravenös Näringstillförsel)

Här är en demonstration av en smartare, men sannolikt dyrare ryggsäck

Annons

9 tankar på “En idé om hur man kan få mer frihet – fast man är bunden till dropp 18 timmar per dygn

 1. Pingback: En dag på Radiumhemmet « JANNE ARLEKLINT CYGNEL

 2. Fantastiskt, varför ska man behöva fråga, kan jag tycka.
  Men hoppas detta fungerar nu
  Kram till er

 3. Hej Janne!

  Mitt namn är Cindy och jag är student vid Designhögskolan i Umeå. Jag kom för några veckor sedan förbi en sida på internet där du skrivit om din frus situation vad gäller hennes behov av dropp 18 timmar per dygn.

  Detta inlägg väckte mitt intresse och jag har nu valt att göra mitt examensprojekt i detta ämnet. Examensprojekt är på 20 veckor och går ut på att göra research i ämnet och därefter ta fram ett design-koncept som svarar på de behov som funnits under reserch-fasen.

  Mitt ex-jobb startar om 1 vecka och jag söker nu användare att ha kontakt med under projektet och förhoppningsvis även kunna träffa. Finns det möjlighet att få kontakt med din fru?

  Tack på förhand
  Cindy Sjöblom

   • Hej igen Janne!

    Jag beklagar bortgången. Tack för tipset om hennes blogg, jag ska ta en noggrann titt i den.

    Som jag har förstått är målgruppen som använder dropp i hemmet väldigt liten och jag har svårigheter att hitta användare.
    Du kommer möjligtvis inte ihåg vilken avdelning på sjukhuset som hjälpte henne med de praktiska runt ikring sondmatningen, eller vad hennes läkare heter?

    Jag är ledsen att jag frågar efter sådan detaljerad information i detta sammanhang, men det hade vart guld värt att komma i kontakt med någon i detta ämne. Jag tror verkligen att utrustningen för personer i behov av dropp i hemmet skulle kunna bli mycket smidigare och diskretare för att tillåta mer aktivitet och uppmuntra sociala sammanhang

    Tack på förhand
    Cindy Sjöblom, cindysjoblom@gmail.com

 4. @Cindy : jag har också förlorat min fru på samma sätt som Janne och hon hade också hemsjukvård genom ASIH (på annat håll i Stor-Stockholm). De har fall som våra och liknande hela tiden så jag föreslår att du hör med just ASIH (googla) eller andra liknande inom sjukvården. När jag sökte fann jag att i Umeå och Västerbottens läns landsting heter det AHS. Med hopp om att ditt arbete leder till förbättringar och ett lite enklare liv för de som drabbas.

  • Tack ska du ha Gunnar!

   Jag skall absolut kontakta AHS i Umeå. Har för närvarande bara en användare och är fortfarande i behov av fler för att få ett bredare perspektiv. Tack för tipset.

   Mvh
   Cindy

 5. Pingback: Nu är det dags att planera min resa till Grönland | JANNE CYGNEL - Arleklint Photography

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s