Nikonfråga om fördelar och nackdelar med fullformat FX, gentemot DX


Hej!

En fundering, fördelar och nackdelar (bortsett från prisnivån) med fullfomatskameror (FX), jämfört med DX-systemet?Hej och tack för frågan!

Som jag ser det går det inte att säga att det ena formatet alltid är bättre än det andra. Vilket format man väljer beror av vad man är ute efter som fotograf. Några saker kan vi dock slå fast:

Med en DX-sensor får man en mindre bildvinkel ”gratis” tack vare den mindre sensorn. Det innebär att man slipper lägga pengar på långa teleobjektiv om målet är just en liten bildvinkel. T.ex vid fågelfotografering. På motsvarande sätt kan man säga att FX-formatet passar vidvinkelfotografen.

Med FX-format kan man skapa kortare skärpedjup vid en given bländare och en given brännvidd. Orsaken till det är att man med en FX-sensor måste gå närmare för att uppnå ett givet utsnitt. På så sätt kan man kanske säga att den fotograf som gillar korta skärpedjup bör gilla FX.

För äldre fotografer kan FX-formatet upplevas som att komma hem. Man känner igen sitt format och sina brännvidder från den tiden man arbetade med småbildsformatet på film.

Med den större sensor som FX-formatet innebär finns vissa förutsättningar för att skapa bättre dynamiskt omfång och mindre brus på höga ISO. Orsaken till det är att storleken på varje enskild pixel är en faktor som spelar in. Man skulle alltså kunna säga att den kameratillverkare som inte lockas att peppra den större FX-sensorn med så många pixlar som möjligt har skapat sig en bra grund till en bättre bildkvalité. Dock finns i detta fler viktiga parametrar som spelar roll. T.ex sensorns konstruktion och egenskaper, samt inte minst, den behandling som sker av bilden mjukvarumässigt i kameran.

Läs mer i en tidigare fråga

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s