Försäkringskassan bygger på ångesten hos allvarligt sjuka

Om man är sjuk i Sverige, och inte kan arbeta, har man rätt till ekonomisk hjälp i form av sjukpenning eller a-kassa. Följande regler gäller.

– Under de första 90 sjukdagarna har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete.

– Under sjukdag 90 till 180 är förutsättningen för att få sjukpenning att man inte kan utföra sitt vanliga arbete, och heller inte ett annat arbete som arbetsgivaren eventuellt erbjuder. 


– Efter 180 sjukdagar är förutsättningen för att få sjukpenning att man inte kan utföra något som helst arbete på den totala arbetsmarknaden. Om Försäkringskassan bedömer att den sjuka skulle kunna arbeta med någonting annat än sitt vanliga arbeta hänvisas man till Arbetsförmedling och A-kassa.

Min fru Sonja fick sin cancerdiagnos hösten 2009. Sedan dess har hon varit sjukskriven – bortsett från en period mellan två återfall då hon arbetsprövade på sitt vanliga jobb. Sonja känner sedan länge till dessa regler.

Under hela tiden sedan 2009 har Försäkringskassan regelbundet fått läkarintyg från Sonjas behandlande cancerläkare. Försäkringskassan har i dessa intyg kunnat följa hur Sonja successivt blivit sämre och sämre. Man har också tydligt kunnat läsa att överläkare på Radiumhemmet inte längre kan se att Sonja skall kunna arbeta igen.

Försäkringskassan vet att Sonja inte kan äta, och därför är beroende av näringsdropp 18 timmar per dygn. Försäkringskassan vet att Sonja dagligen behandlas av ASiH vid Byle Gårds palliativa vårdenhet.

För Sonja, och många andra dödligt sjuka människor, ger Försäkringskassan ofta upphov till stor ångest. En ångest som är betydligt större än den ångest själva sjukdomen ger. Ständigt finns anledning till oro för att att Försäkringskassan skall bestämma sig för att sjukpenningen skall upphöra. En oro som underbyggs ytterligare genom ständigt nya personliga handläggare.

Nyligen fick Sonja en försändelse från Försäkringskassan. I försändelsen fanns en broschyr som noga beskrev de regler som jag beskrivit ovan.

Varför skickar Försäkringskassan ut denna grundläggande information till en person man haft löpande kontakt med sedan 2009? Självklart bidrar det mer till att bygga på den oro och ångest som redan finns, än att ge Sonja information som hon saknar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s