Islandsbilder 2013 – Snæfellsjökull [Snaifetlsjökutl] – Inspiration och tips 2

Jag har lagt upp denna bild tidigare här i bloggen, men inte med mina kommentarer.

Snæfellsjökull är en vulkan som ligger längst ut på en halvö på Islands västra del. Norr om den halvö där Reykjavik och Keflavik ligger. Snæfellsjökulls krater finns under toppglaciären vilket innebär stora vattenflöden vid en eventuell eruption. Det var dock mycket länge sedan vulkanen erupterade.

När jag fotograferade vulkanen ville jag ha en mjukt ljus med långa svepande skuggor. Jag gav med därför ut på morgonen. Strax före 08.00 kunde jag ta denna bilden från söder, eftersom solen då stod i öster. Tänk på att vi när bilden togs, den 22 juni, är vid midsommartid, vilket betyder att solen nästan aldrig går ner. I den mån den går upp och ner gör det väldigt nära norr.

Till skillnad från Hekla, den aktiva vulkanen som jag skall visa bilder på senare omges Snæfellsjökull av grönska. Grönska i form av mossa, lav och en del låga fanerogamer. Dessa växter försöker återta miljön runt vulkanen efter det att vulkanen vid tidigare utbrott spritt sin lava i omgivningen.

Just den ljusgrå mossa ni ser i denna bild är väldigt vanlig ute på Islands lavafält. Om någon kan hjälpa mig att artbestämma den är jag tacksam. Som eventuell hjälp för artbestämning lägger jag också med en bild på bara mossan. Fast från en annan plats.

I bilden ville jag visa denna gröna omgivning i kontrast mot Snæfellsjökulls glaciär.

Jag klättrade upp in bit bland mossan och bländade ner till f/11 för att få skärpa hela vägen från förgrund till glaciär. Jag riktade in kameran så att jag var förhållandevis nära mossan och satte skärpan i kameran 10-15 meter framför mig.

Kameran var Nikons D800, och gluggen Nikons 24-70/2,8 @ 66mm

Min förhoppning var att kunna visa både detaljer i grönskan och den avlägsna glaciären.

Lyckades jag?

Mer inspiration och tips

_DSC1040_liten

mossa_liten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s