Ilulissat – samhället

Naturen runt Ilulissat är magnifik. På så sätt är det en fantastisk plats. Men jag funderar även kring hur människor lever.

Tydligt är att arbetslösheten är hög. Det innebär också att här finns en synlig alkoholism. Både hos äldre och yngre. En sjaskig bar är ett tillhåll. Den egna verandan ett annat.

Boendet är slitet. Underhåll av hus tycks vara närmast obefintligt. Jag har sett en del nya fina nybyggda hus, eller hus som är under uppförande, men dom är få.

Sortering av sopor och skräp förekommer inte. Saker som inte längre används blir stående på marken. Det finns två soptippar intill flygplatsen, men även dessa är helt osorterade.

Hundarna är många och har inget att göra så här års. Så dom tillbringar dagarna på de stora hundområdena. Dom matas med torkad fisk som förvaras upphängd vid hundområdena eller på den egna verandan. Det sägs att det för några år sedan fanns 14.000 lösspringande hundar, varav 6.000 sköts eftersom man inte hittade någon ägare till dom. Detta i ett samhälle med 5.000 invånare. I samband med detta infördes krav att de vuxna hundarna skulle vara kedjade på sina områden. Valpar går dock lösa.

Jag bifogar en samling enkla s.k. ”snapshots” för att visa en del av samhället. 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s