Musik

På denna sida i min blogg kommer jag successivt att samla inspelningar, där jag övar på att sjunga svenska visor.


Foto: Sonja Cygnel

Fredmans Epistel nr 30 – Drick ur ditt glas
Fredmans Epistel nr 48 – Solen glimmar blank och trind
Fredmans Epistel nr 72 – Glimmande Nymf
Fredmans Epistel nr 80 – Liksom en herdinna
Fredmans Epistel nr 81 – Märk hur vår skugga
Fredmans Epistel nr 81 – Märk hur vår skugga (orginalmelodi)
Fredmans Sång nr 21 – Så lunka vi så småningom
Fredmans Sång nr 32 – Träd fram du nattens gud
Fredmans Sång nr 64 – Fjäriln vingad syns på Haga

Balladen om Briggen Blue Bird av Hall (av Evert Taube)

Jag ger dig min morgon (av Fred Åkerström)

Jag väntar (av Dan Andersson)
Gässen flytta (av Dan Andersson)

Kärleken kommer, kärleken går (av Nils Ferlin)

Tusen bitar (av Anne Linnet/Björn Afzelius)
Sång till friheten (av Björn Afzelius)
En kungens man (av Björn Afzelius)

Titanic (av Mikael Wiehe)
Kung Keops pyramid (av Mikael Wiehe)
Den jag kunde va (av Mikael Wiehe) Tillägnad min Sonja.

White Christmas

Min utrustning
Gitarr: Ovation iDea CC54i-PL
Audiointerface: Desktop Konnekt 6
Mikrofon: Studio Projects B1
Programvara: Logic Studio 9
Studiomonitorer: Infrasonic BLOW5

14 tankar på “Musik

 1. Hej
  Nu är det nog sent, men jag hittar inte vad du har för utrustning när jag tittar runt här, alltså vad har du för mick till sången, till gitarren, hur för du in det i datorn, hur ser din studio ut (du kan väl plåta den?) *), vad spelar du in i för program? har du några favoritinställningar och varför det?

  Din gitarr ser så spejsad ut, vad är det för någon? Du kan väl berätta om i vlken tonart du spelar låtarna, original eller ändrad? Om det finns några alternativa stämningar (halvton ner, drop D eller liknande)? Om du gör avvikelser från originalet i sången och i så fall varför?

  PS Vi kanske skulle göra ett projekt någon gång? En duett kanske, och så kan jag ju spela bas också (har även en mickad akustisk, problemet är ju bara hur jag ska spela in den (se *) nedan).

  *) Själv använde jag tidigare mitt arbetsrum som studi, massa pärmryggar i tyg och så drog jag in min stora kinamatta för att få det extra torrt. Numera är jag i vardagsrummet, men jag vänder allt inåt den stora hörnsoffan som är full av kuddar och drar fram mattan. Jag spelar in via en M-Audio box och har en Sure 58 att sjunga i. Jag ska kunna koppla gitarren och basen rakt i boxen, men jag har faktiskt inte fått till det, så än så länge har några kompisar gjort bakgrunderna, även om jag skulle vilja spela in basen själv (jag är inte nog bra gitarrist).

 2. PS: Ja, det var verkligen sent, för en del av svaren på mina frågor har jag nu hittat (jag läste inte hela listan och trodde bara att det fortsatte med låtar i den, förlåt!) Men några frågor är ju ändå fortfarande obesvarade 🙂

 3. Nja, det var väl just om du har gjort några personliga varianter och i så fall vad och tanken bakom (när det gäller de äldre tonsättarna som Bellman, finns det ju inget inspelat original, utan då får man ju tänka avsteg från den vedertagna notbilden istället). Och sen en bild av hur det ser ut där du spelar in (det kanske får vänta tills du har Sonja hemma hos dig så att du kan få lite hjälp med bilden). Jag skulle också gärna se skärmdumpar av programmet, såg att det inte var helt billigt och om jag ska satsa på ett bättre själv vill jag gärna se hur det ser ut. Men du får gärna berätta om dina erfarenheter av det i text också.
  Jag har inte absolut gehör, så jag hör inte tonarten heller, däremot lever jag ju oftast i en värld av transponeringar när jag sjunger rock som tjej (när jag gör covers), så därför var jag väl lite nyfiken på det, men jag gissar att du inte har samma problem med detta eftersom alla låtarna du har listat utom en är skrivna av andra herrar. Detta är nog dock av mindre intresse.

 4. Vissa låtar har jag transponerat. Detta beroende på att dom från början är skrivna för högt. Jag har en basröst och klarar inte allt för höga melodier.

  Av envishet och tvång har jag dock gjort Glimmande nymf i sin orginaltonart. Alla justeringar, upp eller ner, skulle bara försvåra. Den har ett enormt stort omfång.

  När det gäller Bellman hittar man orginalen väl representerade på http://www.bellman.net Denna site har jag som källa.

  När jag spelar in sitter jag vid mitt arbetsbord med datorn framför mig. Micken på stativ och gitarren lätt nåbar på sitt ställ. Sonja kan säkert bidra med bilder framöver.

  Ja, min gitarr ser spejsad ut! Den är cool och är av fabrikatet Ovation. Numera ägt av Fender.
  En aukustisk gitarr med inbyggd förförstärkare med ett underbar klang, såväl unplugged, men framförallt plugged.

 5. Tack för infon. Jo, du har en basröst som påminner ganska mycket om en kompis till mig som också sjunger en hel del. Jag har oftast problem åt andra hållet, att det mesta går för lågt, i synnerhet när jag sjunger rock och det är nedstämt för klangens skull.

  Jag läste lite i länken om gitarren, är fendermänniska själv, men har ingen mickad akustisk (jo, en bas, men det är ju annorlunda). Min strata är ju en ren elgitarr, men den låter faktiskt mycket fint även opluggad, fast väldigt tyst utan resonanslåda förstås, men ett bra instrument ska ju klinga oavsett. Dert jag har hört av din gitarr tycker jag om, den passar fint både till din röst och till valet av repertoar också.

  Med Bellman i original tänkte jag ju mest att vi inte har någon inspelning av den gode Carl-Michael själv, det hade varit spännande att veta hur han egentligen lät, men det lär vi ju aldrig få göra. Därför är det samtidigt så kul att det finns så väldigt många olika tolkningar av hans musik. Jag gjorde nyligen Fredmans sång nummero 5c, ganska ovanlig, men väldigt fin. Mejla om du vill ha noterna till den och prova den (vanliga mejlen så att jag kan bifoga filen).

 6. Nja, det var väl just om du har gjort några personliga varianter och i så fall vad och tanken bakom (när det gäller de äldre tonsättarna som Bellman, finns det ju inget inspelat original, utan då får man ju tänka avsteg från den vedertagna notbilden istället). Och sen en bild av hur det ser ut där du spelar in (det kanske får vänta tills du har Sonja hemma hos dig så att du kan få lite hjälp med bilden). Jag skulle också gärna se skärmdumpar av programmet, såg att det inte var helt billigt och om jag ska satsa på ett bättre själv vill jag gärna se hur det ser ut. Men du får gärna berätta om dina erfarenheter av det i text också.Jag har inte absolut gehör, så jag hör inte tonarten heller, däremot lever jag ju oftast i en värld av transponeringar när jag sjunger rock som tjej (när jag gör covers), så därför var jag väl lite nyfiken på det, men jag gissar att du inte har samma problem med detta eftersom alla låtarna du har listat utom en är skrivna av andra herrar. Detta är nog dock av mindre intresse.
  +1

 7. Vad roligt att du hittade till mig och min sammanställning om din kurs. Jag är verkligen nöjd. Har tagit mitt fotande till en ny nivå efter kursen (bara genom få aha-upplevelser). Nu vill jag ha ett annat objektiv bland annat, samt lära mig precis allt! Har ju bara fotat manuellt sedan november då jag fick kameran…

  Vad roligt att du sjunger också. Jag måste berömma dig för din sång. Jag är spelar själv piano, skriver musik mm. Det är alltid lika inspirerande med kreativa och duktiga människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s