En fråga om dubbelexponering

Jag försöker lära mig göra dubbelexponeringar i kameran (D2X), men tycker inte riktigt att jag får till det. Jag tycker att mina bilder blir mer bara som oskarpa, än att det blir som en skarp del som har en ”gloria”, vilket är det som jag skulle vilja uppnå. Har du några tips om vad jag gör för fel? Använder mest Nikkor 60mm macro till dessa bilder.

Och en fråga till angående dubbelexponeringar, ibland när jag tycker att jag har ställt in för dubbel, så får jag istället två separata bilder. Går inställningen ”ut” efter en viss tid, eller hur funkar det i kameran?

Tänk på att göra den oskarpa bilden på full glugg, alltså på full bländaröppning. Ha gärna också ett väl tilltaget skärpedjup på den skarpa. När du ställer oskärpan på den oskarpa bilden skall du inte ställa den alltför oskarp, då blir det bara en softning av bilden. Skjut skärpan bara lite fel, så kommer du se hur ditt huvudmotiv blir oskarpt och växer i storlek för att bilda en ”gloria”.

Ja, om du aktiverar multiexponeringsfunktionen kommer den ”tajma” ut. Funktionen är på D2X aktiv under samma tid som du valt att ha din LCD aktiv när du tittar på en redan färdig bild.

Annons

1 tanke på “En fråga om dubbelexponering

  1. Tack! Felet jag gjort är nog två, dels inte full glugg och dels har jag skjutit iväg skärpan för mycket. Får gå ut och öva efter dina tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s